На честь закарпатця названо зірку Галактики

За 50 літ він зібрав автографи усіх космонавтів світу

"Зірка YOSYP GASNYUK розташована поблизу Чумацького Шляху. Якщо навколо цієї зірки відкриють планету, її також буде названо Вашим іменем…" Такий сертифікат-підтвердження отримав колекціонер із Виноградова Йосип Гаснюк - за понад півстоліття він зібрав автографи усіх п'ятисот космонавтів та астронавтів світу!

На одному конверті - підписи Гагаріна та Армстронга

Квартира 74-річного Йосипа Гаснюка нагадує музей. На стінах - стенди із фотографіями космонавтів, політичних діячів, у шафах - сотні альбомів, де зберігаються конверти та листівки з підписами відомих людей планети. Коли в космос полетів Гагарін, прийшла думка взяти у нього автограф. Написав просто: "Москва. Звездный городок. Юрию Гагарину". Відтоді це стало захопленням - колишній робітник заводу має автографи Гагаріна, Терешкової, Леонова, Тітова, космонавтів із Чехії, Румунії, Індії, Америки (щоправда, ні з ким особисто не зустрічався).

Багато екземплярів і справді унікальні - як от конверт, де поруч підписи двох відкривачів Всесвіту: Юрія Гагаріна, першої людини, яка полетіла у космос, та Ніла Армстронга, першої людини, яка ступила на Місяць.

- Річ у тім, - пояснює Йосип Гаснюк, - що конверт із підписом Гагаріна я відіслав Армстронгу як подарунок. Та він, напевно, не зрозумів і теж підписався та відправив мені разом із копією звіту НАСА про політ!

Від Лобановського - м'яч, від Путіна - медаль

Згодом Йосип Гаснюк писав світилам медицини, науки, визначним особам - словом, має до п'яти тисяч автографів. Серед багатьох експонатів особливо цінує футбольний м'яч від тренера Валерія Лобановського. У колекції - підписи Індіри Ганді, Кофі Аннана, Тоні Блера, Бориса Єльцина, Леоніда Кучми та багатьох інших політичних діячів. Не надіслала свого автографа лише королева Великобританії - вона, виявляється, не роздає його тим, з ким особисто не знайома.

- А от з кубинським лідером Фіделем Кастро вже багато десятиліть переписуємося. Через ці листи мене навіть викликали у КДБ, - пригадує Йосип Зигмундович. - Також маю автограф Путіна - йому вислав свою збірку віршів, яку передали в музей Кремля. У Києві мені передали від Росії срібну медаль Гагаріна.

Частину колекції (на 60 тисяч доларів) виноградівець подарував Музею космонавтики у Полтаві, за що отримав звання почесного співпрацівника. Десятки експонатів передав Національному космічному агентству України, яке на знак вдячності 23 вересня минулого року подарувало колекціонеру зірку у Сузір'ї Ліри, названу його іменем.

На жаль, ні діти, ні внуки не поділяють космічних інтересів Йосипа Зигмундовича, його підтримкою і порадницею є дружина Любов Василівна. І хоча чоловік, як то кажуть, живе своїм захопленням, все-таки подумує продати унікальну колекцію - вже отримував пропозиції з Ізраїлю та Штатів.

- Але я громадянин України, - каже, - тому хочу, щоб вона залишилась тут.

Олена ПАВЛЮК,

Закарпатська область

У квартирі Йосипа ГАСНЮКА, як у музеї

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>