Очеретяну вазу склав з 7600 деталей

Житель Володимира-Волинського Анатолій Бойко – майстер від Бога. Адже у його руках природний матеріал перетворюється у чудові мистецькі витвори. Нещодавно у місцевому історичному музеї відкрито його персональну виставку.

Анатолій Бойко народився в селі Буглів Ланівецького району на Терно-пільщині. Закінчив Дубенське училище декоративно-прикладного мистецтва, відслужив у війську. У нелегкі часи перебудови добряче попоїздив по світу – був у Росії, у Молдові, аби заробити на шмат хліба. Саме так освоїв чимало робітничих спеціальностей – від шевця взуття до будівельника. А коли одружився з володимирською дівчиною Оленою, поселився у Володимирі-Волинському.

Бог щедро наділив чоловіка талантами. Він працює у 12 техніках. Зокрема, це різьба по дереву, коренепластика, живопис, вишивка, вироби зі скла та інші. Усього майстер вже виконав 200 робіт. На виставці представлені 87 з них. Усі вони виготовлені в одному екземплярі з природного матеріалу в оригінальній техніці, а тому можуть бути окрасою для домашніх інтер’єрів усіх небайдужих до мистецтва людей.

Унікальною є його ваза з очерету – її висота 2 м 34 см, складена з 7600 деталей, 132 секцій та 560 сантиметрів виплетених косичок! Анатолій Ігорович самотужки винайшов техніку обробітку очерету, аналогів якої ніхто не знає.

А ще в його руках звичайнісінька пляшка може перетворитися у вазу, стара туфелька – в декоративну ікебану зі шкіри, жменька бамбуку – в оригінальну шкатулку, скло і дзеркала – в казковий замок.

Анатолій в’яже гачком шапки і дитячі капелюшки. Різьбить з дерева кухонні набори, гарні картини та статуетки, робить тарелі. Інкрустує бурштином ікони, картини вишиває, а також виготовляє їх з рідкої кераміки. Виконує графічні роботи олівцем, малює пейзажі. А якщо взяти до уваги, що в митця скалічена рука та дошкуляють фізичні недуги, то дивуєшся ще більше – яка велика сила волі в цієї людини!

У всьому пана Анатолія підтримують дружина, син з донькою та колеги. Хотілося б, щоб і держава не забувала про майстра, у якого золоті руки.

Богдан ЯНОВИЧ,

науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею,

Волинська область

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>