Якщо вас затримала міліція…

«Якось мій чоловік повертався ввечері після роботи. Передзвонив мені, що йде, і… пропав. Я цілу ніч не спала, телефон його не відповідав. Зранку він повернувся і сказав, що його затримали міліціонери і тримали у камері «до з’ясування обставин». Виявилося, що ми абсолютно не знаємо законів, які б могли нас захищати у такій ситуації. Чи не могли б ви написати, чим треба керуватися затриманому і які статті законів треба пам’ятати, що треба і можна вимагати від правоохоронців у такій ситуації?»

Людмила, м. Луцьк

Так, Закон «Про міліцію» дозволяє правоохоронцям підійти до будь-якої людини на вулиці і попросити пред’явити документи. І ви зобов’язані це зробити. Справа в тому, що при заступанні на службу наряд інструктують і націлюють на розшук злочинців і підозрюваних. Якщо ви, на жаль, виявилися схожими на який-небудь фоторобот, тут нічого не поробиш, доведеться пред’явити документ, який підтвердить, що ви – не він.

Отож, коли працівники міліції звертаються до вас, то, перш за все, вони повинні представитися (назвати своє прізвище, ім’я, звання), показати за вашою вимогою службове посвідчення (ч.2 ст.5 Закону України «Про міліцію»). Коли вас намагаються затримати й доставити в міліцію, насамперед треба запам’ятати, що пручатися не можна, тому що вас відразу ж звинуватять у злісній непокорі законному розпорядженню або вимозі працівника міліції при виконанні ним службових обов’язків. Це призведе до того, що вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

1. У міліціонерів повинні бути підстави для затримання, й вони повинні повідомити про них негайно при затриманні, як того вимагає ст. 29 Конституції України та ст.11 ЗУ «Про міліцію», ст. 106 Кримінально-процесуального Кодексу України (КПК). Відмовки, що вам усе пояснять у міліції, у жодному разі не повинні вами сприйматися. Адже там ви раптом можете дізнатися, що нецензурно лаялися й порушували громадський спокій.

2. Пам’ятайте, що вас захищає ст. 19 Конституції України, яка говорить, що ніхто не може бути змушений робити те, що не передбачене законодавством. Тому, поки вам не пояснять законну причину затримання, ніхто не може вас примусити йти в міліцію. Існує вичерпаний перелік підстав для затримання:

– якщо особу спіймали безпосередньо під час здійснення злочину (правопорушення) або відразу після нього;

– якщо потерпілі або очевидці прямо вкажуть, що саме ця особа вчинила злочин (правопорушення);

– якщо на підозрюваному, на його одязі, при ньому або в його помешканні будуть виявлені явні сліди злочину;

– якщо особа намагається втекти або не встановлена особистість підозрюваного.

3. Якщо все-таки міліціонери наполягають на затриманні, вимагайте складання протоколу про адміністративне правопорушення або протокол затримання прямо на місці, а не в міліції. У протоколі неодмінно повинна бути зазначена дата і час вашого затримання, прізвище й посада співробітника міліції, що вас затримує, суть вашого затримання з обов’язковим посиланням на норму закону, що його передбачає. При затриманні працівник міліції зобов’язаний видати вам копію протоколу.

4. Якщо затримання все-таки відбулося, вимагайте негайно повідомити ваших чоловіка/дружину або інших родичів про місце вашого перебування. Право на юридичну допомогу і на повідомлення рідним про місце вашого перебування передбачене тією ж ст. 29, пункт 6 Конституції України, а також ст. 261 КУпАП.

5. Будучи затриманим, нічого не підписуйте і не ведіть жодних переговорів з міліціонерами. Пам’ятайте, що коли вас затримали як підозрюваного у скоєнні злочину, то час затримання минає через 72 години, якщо не буде пред’явлена постанова судді про обрання вам запобіжного заходу “утримання під вартою”. А якщо вас затримали за адміністративне правопорушення, то час вашого затримання минає через три години після того, як буде встановлена ваша особа. От чому так важливо, щоб протокол був складений негайно, у момент затримання, із вказуванням точного часу.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>