Менінгіт – небезпечна хвороба

Наталія МАРКОВА

Наталія МАРКОВА

Якось до нас у редакцію надійшов лист від Людмили Недзельської з Любомля. Сповнений болю і горя – раптово, за кілька годин від блискавичного менінгіту померла її чотирирічна донечка Анюта. У матері залишилося багато запитань, одне з яких: чому вона, маючи двох дітей, про таку хворобу і не чула? Наталія Маркова – завідувачка відділення крапельних інфекцій Волинської обласної інфекційної лікарні – підтверджує, що це дуже небезпечне і в той же час найменш відоме захворювання.

Інфекційних хвороб, які переносяться повітряно-крапельним шляхом, є дуже багато. Грип, дифтерія, кір, краснуха, скарлатина, кашлюк, вітряна віспа – у народі їх звикли називати дитячими. У цю групу входить і менінгококова хвороба, яка найчастіше уражає діток перших років життя.

– Менінгококова хвороба – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке проявляється різною клінічною картиною, починаючи від звичайного нежитю і закінчуючи такими важкими формами, як менінгококовий менінгіт і менінгококцемія, – пояснює Наталія В’ячеславівна. – Потрапивши до організму, збудник починає «обживатися» і на початках захворювання нагадує гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ): підвищення температури, нежить, біль у горлі, загальна слабкість, головний біль. Тому дуже часто розпізнати у цих симптомах небезпечну хворобу буває важко. Наприклад, менінгококовий назофарингіт нагадує звичайний нежить, триває кілька днів і при ефективному лікуванні закінчується одужанням. Батьки можуть навіть і не здогадуватися, якої природи хвороба уразила їхню дитину. Однак бувають випадки, коли збудник при певних проявах потрапляє у кров і самопочуття дитини різко погіршується. Щойно вона бігала і стрибала, а вже через кілька годин у неї висока температура, яка збивається лише на короткий час, нудота, блювота, відсутність апетиту, сонливість і слабкість. Тому батькам не варто займатися самолікуванням, а відразу звернутися до спеціалістів. Наприклад, при менінгококовій інфекції дитину обов’язково слід оглянути повністю, особливо ретельно подивитися шкірний покрив. Аби не пропустити на початках захворювання (а це через 4-6 годин) характерний для страшної недуги висип: так звані дрібні крововиливи синюватого кольору неправильної форми. Ці геморагічні висипи не зникають при натисканні і з’являються переважно на сідницях, стегнах, гомілках. Якщо їх не помітити і не розпочати негайного лікування, висип збільшується, а стан продовжує різко погіршуватися.

Як правило, при своєчасному діагностуванні, менінгококову хворобу можна подолати. Окрім однієї – так званої блискавичної форми. Наталія В’ячеславівна розповідає, що їм доводиться стикатися з таким захворюванням і це особливо важко сприйняти і зрозуміти: ще зранку дитина була здорова, а ввечері вже померла. Блискавична форма менінгококових інфекцій настільки швидко розвивається, що не дає можливості лікарям врятувати малечу. За статистикою, 90% хворих, уражених збудником такої форми, помирають.

Але все ж таки батькам треба пам’ятати, що будь-яке раптове погіршення здоров’я дитини на фоні недавнього благополуччя повинне їх насторожити. Не варто боятися їхати в інфекційну лікарню, якщо швидка допомога туди направляє.

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>