Голки і булавки у бронхах, батарейки в шлунку що робити, якщо дитя вдавилося?

Ігор СОМОВ під час операції

Ігор СОМОВ під час операції

У Волинській обласній дитячій лікарні є стенд із предметами, які витягнули з бронхів та травного тракту. Чого там тільки немає: ключі, копійки, голки, батарейки. Нещодавно шестимісячна дівчинка ковтнула натільного хрестика, а 12-річний хлопець колупався у зубах булавкою, яку потім випадково вдихнув. Дуже часто діти давляться їжею через звичку жувати і при цьому говорити, бігати, стрибати. Отож, що потрібно знати батькам про сторонні тіла і як допомогти дитині в першу чергу, радить лікар-ендоскопіст відділення променевої діагностики Волинської обласної дитячої лікарні Ігор Сомов.

Все відбувається доволі швидко. Граючись, дитина бере до рота дрібний предмет, і, коли він торкається кореня язика, виникає рефлекторний ковтальний рефлекс. В цьому випадку стороннє тіло попадає у травний тракт (стравохід, шлунок). Якщо дитина різко вдихне – предмет потрапить у дихальні шляхи (трахею, бронхи).
– У стравохід можуть потрапити кістки, монети, металеві предмети, англійські булавки, скло, гачечки, батарейки та інше, – розповідає Ігор Сомов. – Із ковтальними рухами предмет опиняється у шлунку, і далі, при сприятливих умовах, виходить природнім шляхом. Окрім, звичайно, батарейок – ці предмети є дуже небезпечними через хімічні сполуки і потребують негайного видалення. Якщо річ має гострі краї чи великі розміри, вона затримується, травмує стінку травного тракту і провокує ускладнення. Дитина при цьому проявляє неспокій, має утруднене, болісне ковтання, виражене слиновиділення. Тож необхідно негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.  
Як показує практика, у дихальні шляхи (трахею, бронхи) потрапляють насіння соняшника, лушпиння від них, кедрові горіхи, зерна фруктів, кукурудзи, злаків, квасоля, горох, боби, кавові зерна, риб’яча луска, наконечники від олівців та ручок, зуби та багато іншого. Тобто все те, що має невелику вагу і легко вдихається. За словами лікаря, сторонні речі у дихальних шляхах – це дуже небезпечно. Якщо раптово перекривається трахея – це асфіксія і майже раптова смерть. Також стороннє тіло може потрапити з диханням до бронхів і зупинитися там. При цьому виникає різкий кашель, посиніння, утруднене дихання, яке через кілька хвилин минає. Проте пізніше починається запальний процес у бронхах. У  дітей довго і безрезультатно лікують бронхіти і пневмонії, не знаючи, що причина в іншому.  Адже предмети, які потрапляють у бронхи, дозволяють дихати, проте діставати їх важко. По-перше, якщо це органічні речовини – то їх не видно на рентгенівському знімку. По-друге, дитячими бронхоскопами, за допомогою якого витягають предмети, ра-йонні лікарні не укомплектовані, тож доводиться викликати ургентного обласного ендоскопіста.
– Дуже часто до нас потрапляють діти з районів, які по два-три тижні носять голки і булавки в бронхах, – говорить лікар-ендоскопіст. – Навіть лежать у райлікарнях… Дихати вони їм не заважають, проте викликають  запалення, яке ускладнює подальше їх видалення. Коли нарешті їх скеровують до нас – дістати ці предмети дуже важко. Інколи доводиться робити кілька оперативних втручань, а це повторні наркози та травматизація тканин організму.  
Мирослава КОСЬМІНА

1. Якщо дитина тримає у роті дрібний предмет, не підбігайте до неї різко, не сваріть, не створюйте паніки. Адже вона може злякатися і вдихнути його. Потрібно спокійно покласти дитя на бік та спробувати повільно видалити його пальцем з рота.
2. Ні в якому разі не давайте дитині гратися дрібними речами. Ковтають натільні хрестики, сережки, англійські булавки.
3. Тільки при повному закритті дихальних шляхів та виникненні асфіксії можна спробувати врятувати дитину. Потрібно обережно перевернути її головою вниз та легко постукати долонею по спині між лопатками або стиснути на видиху грудну клітку.  
4. Категорично заборонено самостійно виколупувати предмети із вуха дитини. У найгіршому випадку це може призвести до прориву барабанної перетинки. Якщо у  вушко потрапила комаха, необхідно заповнити слуховий прохід олією або теплою водою і заставити дитину декілька хвилин полежати на протилежному боці. При цьому комаха гине, больові та інші неприємні відчуття проходять. Дитину повертають на інший бік – і комаха разом з рідиною видаляється з вуха.
5. В усіх випадках потрібно негайно звертатися за медичною допомогою!

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>