Чи нагодує дніпропетровська «Авіка» поліських школярів?

Камінь-каширські школярі користуються пластиковими виделками, їдять несертифіковану ковбасу та курятину і чекають, коли до них доїде дніпропетровська фірма «Авіка», яка цьогоріч виграла тендер на забезпечення поліських дітей харчуванням.Понад десять років харчуванням камінь-каширських школярів займалася місцева райспоживспілка. Вона постачала не лише продукти, а й забезпечувала обладнанням, посудом та навіть робила ремонти в шкільних їдальнях. Лише за останні три роки, за словами  голови правління Камінь-Каширської райспоживспілки Володимира Климюка, для цього було витрачено 415 тисяч гривень. Особливих нарікань ні від батьків, ні від директорів шкіл за роки роботи не отримували. Тому зі спокійною душею готували документи на черговий тендер на закупівлю послуг організації харчування. Тож, наче грім серед ясного неба була для них новина від тендерної комісії про те, що з першого квітня годуватиме поліських дітей невідома нікому дніпропетровська фірма «Авіка».
– Як за тисячу кілометрів ця фірма дбатиме про якісне харчування? Це ж неможливо! – обурюється Володимир Степанович. – І відмовили нам через просту формальність: нібито не було якогось одного документа.
Але чому тоді в тендерній палаті оминули те, що пропозиція камінькаширців була на 843 тисячі гривень дешевша від «Авіки»? Як виявилося згодом, невідома нікому «Авіка» прибрала до рук шкільне харчування й у Сарненському, Володимирецькому, Зарічненському, Березнівському районах Рівненщини. Кооператори обурюються й хочуть у судовому порядку оскаржувати рішення тендерної комісії. А поки з’ясовуватимуться стосунки – страждають діти.
Бо з першого квітня камінь-каширські учні почали харчуватися по-дніпропетровськи. Минулого тижня ми побували в кількох школах, де не виявилося накладних та сертифікатів якості на продукцію. Правда, у школі села Раків Ліс накладні на товар побачили, тільки от ціни вказано в них не було. Чому? Для того, щоб у будь-який момент поставити вигідну для себе суму? Кухарі нічого пояснити не змогли. Знизуванням плечима відповіли й на те, чому нема сертифіката якості на сардельки. А якби ковбаса була зіпсована?
Райспоживспілка, яку витіснили зі шкіл, забрала з їдалень усе обладнання. Тож каші кухарі того дня варили в сковорідках, а учні їли з пластикового посуду, що категорично заборонено. Отак виконують свої зобов’язання дніпропетровці. Вони ж ще у березні знали, що повинні забезпечити не лише продуктами, а й необхідним інвентарем їдальні.
Про саму «Авіку» на Камінь-Каширщині уяви не мають. У відділі освіти дали номер мобільного телефону власниці Світлани Ларіної. Та вона трубки не бере. Зате в Інтернеті відомості знайшлися. На сайті контрольно-ревізійного управління України є інформація про те, що в 2008 році «Авіка» харчувала військовослужбовців, але через неякісне надання послуг  з нею розірвали договір. А дніпропетровське видання «Дніпроград» у матеріалі «Заступник губернатора хоче віддати шкільне харчування у приватні руки» розповідає про те, що директор ТОВ «Авіка» Світлана Ларіна за підтримки заступника губернатора і самого губернатора Івана Ступака здійснює моральний тиск на керівників райвиконкомів і намагається повністю монополізувати приготування дитячого харчування за бюджетний кошт у Дніпропетровську. При цьому продукти закуповуються за завищеними цінами, мають низьку якість, а деякі з них взагалі не придатні до вживання. Тим не менше, за 2009-2010 роки більше 30 установ (санаторії, будинки дитини та ін.) сплатили ТОВ «Авіка» понад три мільйони гривень. Тож цілком очевидним є те, що під благородними гаслами ховаються зовсім інші наміри...
Харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є дуже ласим шматочком, адже на нього виділяється велике фінансування. Приміром, для звичайного школяра обід обходиться в три гривні, а для «чорнобильців» – понад десять. Тож, очевидно, дніпропетровцям є заради чого воювати! І ні для кого не секрет – за цим стоять високопосадовці, які мають вплив на тендерну комісію...
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область
Фото автора

Дітей годувати з пластикового посуду заборонено!

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>