Колись у Верховній Раді були колгоспники, а тепер – олігархи

Галина КЛІЦЮК

Галина КЛІЦЮК

У простих українців негативне, можна навіть сказати, зневажливе ставлення до народних депутатів. За рейтингом недовіри вони знаходяться на першому місці. За ними йдуть суди, прокуратура та міліція. Досить легко зробити висновок про авторитет нинішньої влади. В радянські часи також були депутати. Вони тоді не мали таких пільг і квартир в Києві не отримували. У селі Четвертня Маневицького району живе депутат Верховної Ради Української РСР Галина Кліцюк. Пенсія у неї невеличка, тому жінка тримає чимале господарство. Найбільше її захоплення: квіти і вишивка.
У Четвертні сказали: до Галини Кліцюк потрібно приїжджати весною або влітку, коли навколо будинку та на клумбі зац-вітають квіти. Господиня, як заправський квітникар-професіонал, називає латинські назви рослин і розповідає про їхні особливості. Вона передплачує нашу газету та ще чимало спеціалізованих видань, різноманітних каталогів з насінням. До неї односельчани йдуть за квітами, жінка з усіма щедро ділиться і каже: “Може, колись хтось згадає, що цю квітку дала Галина Кліцюк”.
Жінка запрошує до своєї скромної хатини, яка складається з кімнати і кухні. Ми її жартома назвали депутатським “маєтком”. Всередині ніби музей вишивки: подушки та подушечки, картини, серветки і навіть величезний килим.
22 березня Галині Василівні виповнився 61 рік. Родом вона з Четвертні. Закінчила добре школу, але чомусь нікуди не поступала.
– Я була така несмілива, навіть боялася сама до Луцька їхати, – пригадує жінка. – Тоді в селі було весело, багато молоді, збиралися на вечорниці великою компанією. В нашому колгоспі “Жовтень” організували комсомольсько-молодіжну ланку, а мене призначили ланковою. Працювали завзято. Вирощували льон та кормові буряки.
У 1972 році ланкову з Четвертні за високі врожаї нагородили орденом Трудового Червоного Прапора. Заочно за-кінчила агрономічний факультет Львівського сільськогосподарського інституту.
З 1975-го до 1980-го була депутатом Верховної Ради України дев’ятого скликання від Маневицького виборчого округу №56. Тоді народні обранці не жили в Києві, тільки приїжджали кілька разів на рік на сесії.
– Це не порівняєш з тим, як живуть теперішні депутати. А то з Києва – і відразу на поле на буряки, – продовжує вона. – Життя депутатське нічим не відрізнялося від життя звичайних колгоспників. Люди зверталися по допомогу і в господарських, і навіть в кримінальних справах. У міру своїх можливостей старалася допомогти.
Галина Василівна добре розуміє, що тоді депутатство було формальним, адже всі рішення приймалися і схвалювалися партійним керівництвом. У 1977 році Галину Кліцюк нагородили орденом Жовтневої революції. Завдяки депутатству хоч трохи світу побачила. Побувала у Федеративній Республіці Німеччині і на Кубі.
Згодом, вже в часи горбачовської перебудови, п’ять років очолювала сільську раду у Четвертні. До 2008-го працювала касиром відділення ощадного банку в своєму селі.
Цікавлюся, як нині живе колишній депутат Верховної Ради?
– Працюю на землі, не можу сидіти без роботи, – відповідає Галина Василівна. – Тримаю дві корови, двоє поросят купила, ще є індики і кури. Обробляю 50 соток орної землі, 30 соток засіяно травою. Добре, що тепер в людей є техніка, яка значно полегшує селянську працю.
Коли виходила на пенсію у 2005-му, то отримувала 360 гривень. Зараз – 1100 гривень, це вже з доплатою за ордени.
– Нічого доброго нас не чекає, – бідкається депутат. – Вони ж дограбують Україну до кінця. А як вижити людям в селі, особливо пенсіонерам? Нинішні депутати дбають в першу чергу про себе і красиво говорять, як вони вболівають за народ.
* * *
Напередодні виборів усі політичні сили активно виступають за скасування депутатської недоторканності та відміну величезних зарплат і пенсій народним обранцям. Не хочеться говорити про їхній цинізм та зневагу до простих людей, але, прийшовши до влади, відразу забувають про свої обіцянки. Тому Україна нагадує феодальну країну, в якій вся провладна верхівка має набагато більші пільги, ніж їх мали комуністи. Якщо пенсія народного депутата 16 тисяч гривень, то прості українські пенсіонери можуть легко порахувати, у скільки разів вона більша від їхньої. Невже заслуги парламентарів такі величезні? Що вони такого видатного для нашої держави зробили?
Кость ГАРБАРЧУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>