У Луцьку будується величний собор, таких немає в Західній Україні

Протоієрей Володимир ЯЦИШИН біля зображення майбутнього собору

Протоієрей Володимир ЯЦИШИН біля зображення майбутнього собору

Будівництво храму на честь Всіх святих землі Волинської в Луцьку триває ось вже 13 років. Але люди про нього знають. Адже неподалік новобудови, як “Ноєв ковчег”, розташована пристосована церковка, яку спорудили ще раніше – 1994 року. Гості, які приїжджають до Луцька, дивуються: “А й справді, як “Ноєв ковчег”. Без пишності, осяйного начиння, стіни позатікали від дощу... Але варто побувати тут на богослужіннях, які в недільні дні проводяться о пів на сьому та десяту ранку, бо храм не може вмістити всіх віруючих, – і ти відчуваєш на душі радість, піднесення.Намолене місце не зруйнують
Спочатку в УПЦ виношували  ідею закласти храм на честь 1000-ліття хрещення Волинської єпархії.
– Однак сумнозвісні події 1992 року, коли йшла боротьба за святині, віднесли це на другий план. Згодом народилася ще одна думка, яка помалу втілюється: збудувати храм на честь Всіх святих землі Волинської, – розповідає його настоятель, протоієрей Володимир Яцишин. – Будується він на пожертви прихожан. Є такі, що дають більше, інші – хто скільки може. Але ми раді будь-якій допомозі. Адже новобудова потребує немалих коштів. Це унікальна споруда, аналогів якій в Західній Україні немає. Архітектор собору – Василь Іванович Дузькрядченко.
Собор буде класичного візантійського стилю площею 36x36, висота тільки до куполів – аж 22 метри. Будівельники нині вже вийшли на відмітку 14 метрів. Нижній храм – на честь святого апостола Андрія Первозванного, верхній –  Всіх святих землі Волинської.
– Зліва і справа там будуть престоли, один з яких на честь Божої Матері. Водночас у нижньому храмі споруджується своєрідний басейн, де відбуватимуться хрещення і немовлят, і дорослих, – продовжив отець Володимир. – Планувався 13 літ тому ще й духовний центр, але влада змінюється, а відтак і її рішення. Тож нині землі під нього ми не маємо. Дещо змінить панораму й дев’ятиповерховий будинок, який зводиться неподалік. Він частково закриватиме собор, хоча нам обіцяли, що там буде скверик.
– А що буде з пристосованим храмом? Його знесуть?
– Так. Але престол залишиться, його не зніматимуть. Навпаки – на цьому місці зведуть невеличку церкву на честь мучениць  Віри, Надії, Любові та матері їх Софії.
У синодику – тисячі жертводавців
– А ви можете назвати число людей, які пожертвували на таку новобудову?
– За стільки літ, відколи почали будувати собор, воно вимірюється тисячами. Наприклад, тільки в синодику записано до 20 тисяч імен за здоров’я.
– Ви започаткували добру традицію “пожертва на цеглинку”, яку підхопили інші храми, що будуються...
– Звісно, кожна людина символічно хоче бачити у соборі свою цеглинку. Вона жертвує на неї гроші. Їй видається відповідне свідоцтво, а ім’я записується у спеціальний зошит – синодик.  Час від часу ми поминаємо імена цих людей.
Хоча храм виросте ще тільки через кілька літ, бо все впирається в кошти, але вже сьогодні він має свої святині. Це – часточки мощей 140 святих (рівно стільки, скільки мощей спочиває в Києво-Печерській Лаврі). Притягує до себе, як магніт, й ікона Пантанаса (Всецариця), писана на Афоні. Вся вона обвішана золотими прикрасами – ланцюжками, перснями, сережками, хрестиками. Їх дарують віруючі, які молилися до цієї ікони і яка зцілювала їх від недуг та хвороб. Є на території майбутнього собору і пам’ятний знак на честь 2000-ліття Різдва Христового. Настоятель храму Всіх святих землі Волинської протоієрей Володимир Яцишин переконаний, що якби коштів було вдосталь, то будівництво велося б більш активніше. Тож для тих, хто бажає пожертвувати на собор, а відтак покласти свою цеглинку, повідомляємо реквізити:
Львівська обласна філія АКБ “Укрсоцбанк”, р/р 26000070285911, МФО 325019, Код 21734054, отримувач – громада храму Всіх святих землі Волинської.
Марія ДУБУК, Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО
P.S. Редакція “Вісника+К” також пожертвувала на будівництво храму 500 гривень.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>