Рівненських ведмедів частують морозивом

Рятуючи звірів від небувалої спеки, що кілька місяців стоїть у Європі, працівники цюрихського зоопарку придумали спосіб, як їм допомогти. Щоб тварини не гинули від надмірної спеки, для охолодження організму в їх раціон ввели “морозиво” (зледенілі ягоди, м’ясо та овочі). Подумалося, таку розкіш собі може дозволити хіба багата країна. Та ба, виявилося, що подібне ноу-хау давно користується популярністю в Україні: у Рівненському зоопарку бурих ведмедів теж частують у спеку морозивом. Правда, справжнім.

Неділя в зоопарку – розвантажувальний день

Літо – особлива пора в зоопарку. Звірів переселяють у просторіші клітки та вольєри, багатьох (миролюбивих!) й взагалі випускають блукати по території парку. Це ще зближує відвідувачів зі світом дикої природи, а найбільше тішить дітлахів. Ті аж світяться від радості, коли вдається погладити зебру, погодувати ламу чи ему, сфотографуватися, обіймаючи справжнього верблюда.
– Так, наш звіринець радо відчиняє двері кожному гостю, – каже директор Рівненського зоологічного парку Олег Павлюк. – Часто приїздять відвідувачі з Волині, Львівщини, влада приводить делегації з-за кордону. Тільки допомогти нам нікому. Мінімальні витрати на рік становлять близько півмільйона гривень: заробітна плата для п’ятдесяти працівників, електроенергія, газ... У міський бюджет заклали лише половину потрібної суми. Свій ліміт ми вже використали. Усе літо живемо за власні кошти, виручені від продажу квитків. А що буде, як стане холодно, підуть дощі? Якщо владі не потрібен звіринець, хай дасть офіційний припис на його ліквідацію! Інакше з першого жовтня доведеться повідчиняти клітки, бо хіба тварини винні у тому, що люди забули про них?
Піклуються про звірів тут з особливою любов’ю: хто з дому варення принесе, хто – горіхів. Будь-яку механічну працю, яка вимагає затрати коштів, намагаються замінити фізичною. Навіть на екскаваторі економлять й копають невеликі котловани вручну. Тим більше тепер, коли побували в гостях у своїх польських колег, робота кипить. Бо так захотілося збудувати справжній європейський зоопарк і в себе. А площа – 11 гектарів – дозволяє будуватися і розширюватися.
Коли взимку більшість тварин доводилося зігрівати, працівники зоопарку навіть встановлювали у клітках теплолюбних ссавців “буржуйки”. Дрова заготовляли самі. Літо ж диктує свої вимоги до утримання звірів. Найперше, їх потрібно частіше купати й поїти.
...Петро Свиридон, завідувач сектору хижих тварин, лагідно почісує підборіддя вовчиці. Та ніжно наставляє морду ще і ще, носом пеститься об його руку. Вона щойно пообідала. Чималий шматок м’яса, що не подужала, схоже, доведеться невдовзі викинути – неймовірна спека швидко перетворить його на тухлятину. За цим у зоопарку – особливий контроль. Влітку тому й годують хижих лише раз на день. А в неділю й взагалі влаштовують розвантажувальний день. Тоді в їхньому раціоні лише вода.
– А хіба в дикій природі хижаки завжди мають кусень м’яса? – міркує працівниця Марія Кривуша, фельдшер ветеринарної медицини. – Щоб звірі були здорові, ми маємо підтримувати відповідний режим і утримування, і харчування.

Мавпам на десерт – часничок

Влітку усім звірятам Рівненського зоологічного парку двічі на день міняють воду в поїлках. По-перше, щоб вона не перегрівалася, по-друге, щоб не засмічувалася. Відразу їх ще й чистять-миють. Продукти, що швидко псуються, видаються лише три рази на тиждень. Їх залишки протягом кількох годин доводиться вигрібати.
Раціон у літній період для тварин – наче в ресторані. М’ясо, крупи, овочі-фрукти, зелень. Петро Петрович Свиридон здивував мене, розповідаючи про кулінарні уподобання мавп. Виявляється, улюбленими для них є не кавуни, апельсини чи банани, якими частенько ласують примати, а... часник, зелена цибулька та огірки. Додатково збагачена їжа і для ведмедиці Маші, адже вона готується стати мамою: кашу підсолоджують варенням. Ще б меду... Та відвідувачі знають, що найбільше у спеку бура ведмедиця любить ласувати... морозивом. З дозволу працівників зоопарку відвідувачі приносять пломбір у вафельних стаканчиках, настромлюють на палиці і простягують у клітку. Маша радісно обхоплює десерт обома лапами і жадібно його обкусує. Міша навіть ревнує свою половину до людей, інколи реве через надмірну увагу до неї, спересердя вихоплює у ведмедиці морозиво й кидає собі до рота.
– Не боїтеся, що горло застудить? – запитую у ветфельдшера.
– У нас звірі, дякувати Богу, не хворіють, – каже Марія Кривуха. – Хіба відвідувачі чим неякісним нагодують.
Коли хижаки та копитні самі линяють, то овець доводиться стригти – довга шерсть, наче шуба, ще більше нагнітає високу температуру. Щоб середньоазіатські черепахи від надмірної спеки не вступали в “літовку” (себто сплячку), в акваріумах відмикають підігрів. Влітку “жарівки” практично не працюють у всьому тераріумі, адже природного тепла для плазунів нині предостатньо. Натомість холоднокровних частіше доводиться годувати, адже при підвищенні температури пришвидшується метаболізм.

А крокодил від Анжеліки Варум вимагає... підігріву!

Але не всім дошкуляє цьогорічна спека. От, наприклад, нільському крокодилові Гені, який через посередників дістався Рівненському зоопарку від Анжеліки Варум (його перекупили у співачки, коли та виїжджала в Росію), не достатньо тепло. Старший герпетолог Руслан Гомзар розповідає, що навіть тепер, коли позначки термометра сягають 30-35 градусів на вулиці, його печерку обігріває спеціальна локальна інфрачервона лампа. Підігрівають алігатору також і воду в басейні.
Попри дивну позицію міської влади, керівництво зоопарку робить усе можливе, щоб тваринам було комфортно. А що це справді так, красномовно говорить такий факт: майже усі пари у цьому зоопарку дають потомство! Бурі ведмеді та леви дивують дітлахами щороку. Мали потомство навіть верблюди та пуми. Досі чекає на свою половинку (незважаючи на передвиборні обіцянки політиків) зебра. А студенти цікавляться, куди поділися кошти, які вони збирали у Рівному для лева Принца (тоді на урнах був надпис “Щоб Принц жив по-королівськи”). Зібрані тисячі до звіринця досі не надійшли, очевидно, осівши у кишенях партії, яка проводила цю акцію...
Працює Рівненський зоопарк щодня не лише у весняно-літній період, а цілорічно! Вартість вхідного квитка симво-лічна – 2-4 гривні. Наплив відвідувачів влітку просто фантастичний: лише 1 червня, коли дирекція безкоштовно відкриває двері кожній дитині, на звірят приходять полюбуватися до... 10000(!) людей.

Наталія КРАВЧУК,
Рівненська область
Рівненський зоологічний парк – один із семи зоопарків загальнодержавного значення України. Тут представлено 156 видів тварин – понад 700 екземплярів фауни. Є безхребетні, риби, амфібії, рептилії, птахи, ссавці. Серед них чимало рідкісних видів, скажімо, амурський леопард, аметистовий пітон, коні Пржевальського.

Рівненський зоологічний парк – один із семи зоопарків загальнодержавного значення України. Тут представлено 156 видів тварин – понад 700 екземплярів фауни. Є безхребетні, риби, амфібії, рептилії, птахи, ссавці. Серед них чимало рідкісних видів, скажімо, амурський леопард, аметистовий пітон, коні Пржевальського.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>