Алчевських учнів Тернопільщина вразила… їжею і білим снігом

Наслідки техногенної аварії, що сталася 22 січня в Алчевську Луганської області, сьогодні долає вся країна. Не залишилася осторонь біди й Тернопільщина. Технічну допомогу місту „холодомору” надає сьогодні тернопільська бригада із 24 слюсарів і зварювальників, а минулої неділі в нашу область прибули 107 восьмикласників і 10 учителів із двох алчевських шкіл. У містечку Гусятин, на базі санаторію „Збруч”, жителі східної України навчатимуться і оздоровлюватимуться цілий місяць.

Алчевці освоїлися на новій території швидко. Дітей поселили у кімнати на три особи із гарячою водою, телевізорами, іншими зручностями. Найбільше ж, судячи із реакції гостей, їх вразили дві речі – харчування і... білий сніг.
— У нас такого снігу немає, — пояснила завідуюча відділом оздоровлення і відпочинку дітей Алчевської міськадміністрації Ірина Данильчук. — Викиди з найбільших підприємств, металургійного і коксохімзаводу, перетворюють його на жовтий або чорний. Коли був спад виробництва, з’явився білий сніг, але люди говорили: краще хай він буде чорний, тільки щоб запрацювали заводи і була робота. На цих виробництвах працює майже все населення Алчевська.
— Коли ми тільки приїхали сюди, я подумав: „Хм, куди це ми потрапили?” — поділився враженнями смаглявий меткий Орхан Акперов. — А тепер мені тут все більше і більше подобається. У кімнаті тепло, і нормально спиться. А такого корму, як тут, я ще ніде не бачив. На сніданок – різні бутерброди, салати, каша, горішки і виноград. А на обід усього у два рази більше. Годують нас п’ять разів на день...
Сильні морози, за словами вчителів, діти пережили стійко – майже ніхто не захворів. Усі школярі теж в один голос стверджують, що холоду не злякалися, хоча у дорослих є підозра, що холодове випробування може позначитися на здоров’ї згодом. А основною причиною аварії, кажуть педагоги, стало те, що старі комунікації фізично не витримали морозу, який іноді сягав мінус 32 градусів. Максимум, на який розрахований запас міцності труб, — 25 нижче нуля.
Три подружки – Таня, Даша і Наташа – розповіли: якщо у квартирах люди ще могли нагрітися біля газових конфорок і електричних обігрівачів, спали одягнутими під багатьма ковдрами, то у школах холод був – просто караул. Учні з кількох класів в одному кабінеті гріли приміщення парою з ротів, але температура все одно трималася на нулі. Зараз у школах встановлюють міні-котельні, щоб виключити повторення подібних катаклізмів.
Батьки відпускали дітей на Західну Україну без упереджень, кажуть підлітки.
– Мені тільки сказали не сперечатися на політичні теми  – наприклад, про вибори, — повідомила Наташа. — У нас 90 відсотків людей під час президентських виборів голосували за Януковича. Я б теж за нього голосувала. У нього обличчя добре...
Понеділок у Гусятині був організаційним днем напередодні навчального процесу. Алчевських підлітків навчатимуть їхні рідні вчителі, а культурна програма – за місцевою владою. Голова тернопільської ОДА Іван Стойко пообіцяв не розчарувати дітей „їжею духовною”: їх чекають екскурсії до культових місць – Почаєва та Зарваниці, відвідання унікальних печер і замків Тернопільщини. У санаторії гості займуться водночас і профілактикою здоров’я – поп’ють, зокрема, знаменитої гусятинської „нафтусі”. Перший заряд бадьорості від гостинних тернополян школярі вже отримали: губернатор подарував кожному по фотоапарату, вчителям – картини і кілька мобільних телефонів для спілкування з родичами.  
— Тернопільщина готова додатково прийняти ще до семисот дітей з Алчевська, а при потребі продовжити перебування нинішніх школярів на будь-який термін. Нам дуже шкода, що сталася ця аварія, і ми зробимо все для того, щоб діти почувалися тут затишно, були зігріті галицьким духом. Теплом і затишком з ними готова поділитися вся Тернопільщина, — запевнив Іван Стойко. 
Кошти на оздоровлення і навчання алчевців мають надійти централізовано з державного бюджету. Поки що Гусятинський район їх не отримав.
Євгенія ЛІЩУК,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>