Не будеш себе шкодувати і берегти – ПОМРЕШ

Ішемія, гіпертонія, туберкульоз, СНІД, онкохвороби та дитяча патологія… Спеціалісти переконані, що саме через байдужість населення до власного здоров’я, через стреси та неякісне харчування, через погану питну воду і, зрештою, через нашу екологію й зростає число захворювань. Як їх можна позбутися? – про це в інтерв’ю   з відомими на Волині лікарями.

До туберкульозу додався ще й СНІД

З усіх країн СНГ Росія займає перше місце по захворюванню на туберкульоз, друге – Казахстан, Україна, Прибалтика та Молдова – на третьому. У нашій державі від туберкульозу щороку помирає 11 тисяч людей, щогодини зареєстровується чотири нові випадки цієї недуги, а один хворий – помирає.
– Якщо ж брати нашу область, то на обліку активно хворих знаходиться 2,5 тисячі волинян, – розповідає Сергій Миколайович МІЩУК, заступник генерального директора з лікувальної роботи Волинського обласного протитуберкульозного медичного об’єднання. – Щороку захворюваність на туберкульоз зростає на 3-4 відсотки. Наприклад, у 2004 році вперше виявлено 659 хворих. У 2005 ця цифра сягнула до 700. Найбільше хворіють чоловіки. 47,3 відсотка  всіх хворих – це непрацюючі люди працездатного віку. Хоча 13 відсотків хворих – пенсіонери, 2 відсотки – учні, стільки ж студентів.
– Що сприяє цій хворобі, які причини?
– Захворюваність на туберкульоз зростає, але не стрімко, як це було 10 літ тому, коли кількість хворих щороку зростала від 10 до 20 відсотків. Тепер хворих збільшується на 6-7 відсотків, і це є соціальним фактором. Люди не працюють, не мають засобів до існування, погано харчуються. Серед непрацюючих багато алкоголіків та наркоманів.
– А чи впливає екологія?
– Взагалі так, хоча туберкульоз завжди вважали хворобою бідних. Наприклад, до 2001 року існувала проблема з медикаментами. Нині лікування хворих фінансує держава, оскільки в країні – епідемія туберкульозу, і діє спеціальна програма боротьби з ним. Щорічна потреба області в медикаментах – 1,2-1,5 мільйона гривень.
– Цієї суми вистачає?
– На медикаменти – так, але бракує, щоб покращити матеріально-технічну базу тубустанов області. А в районних лікарнях необхідно створити кабінети мікроскопії.
– А якщо у хворого, окрім туберкульозу, є й інше захворювання?
– Буває. Тоді він медикаменти купує за свої гроші. Насторожує при цьому такий факт: на обліку перебуває більше сотні людей, в яких виявлено і туберкульоз, і СНІД. П’ятеро вже померло. ВІЛ-інфекцію мають в основному наркомани, але дехто з них живе з родинами, мають дітей. А це може призвести до тяжких наслідків.
– Що б ви побажали пацієнтам?
– Від туберкульозу не можна втекти, його можна вилікувати. Якщо людина кашляє більше трьох тижнів, обов’язково повинна звернутися до лікаря. І при цьому основне – мати терпіння, адже на одужання йде 8-10 місяців. Якщо ж кількість хворих зростатиме (бо інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, повітря одне для всіх), то ми можемо дожитися до пандемії, коли хвороба буде ще більш масовою.

У Європі на дитину в реанімації виділяють 1000 доларів. А у нас?

Неонатальний центр Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання створено у 2004 році. Опікуються там новонародженими дітьми, в яких виникають проблеми зі здоров’ям.
– Це найнезахищеніші діти, – каже Микола Миколайович ГНАТІВ, який керує неонатальним центром. – Це золоті діти. Звісно, всі батьки чекають, що з народженням дитини прийде в їхній дім радість, однак часто замість цього мають біду.
– З якими діагнозами найчастіше потрапляють немовлята у ваш центр?
– Це вроджені вади розвитку. Не завжди і не все можна діагностувати внутріутробно. Тому діти, буває, народжуються з вадами серця, нервової системи та шлунково-кишкового тракту. Цих діток оперуємо (окрім вад серця), буває, по кілька разів. Наприклад, якщо раніше було 1-2 випадки, були проблеми зі стравоходом, то у 2005 році прооперували шестеро таких новонароджених. Патологій черевної порожнини і кишківника в деякі роки не було, а у 2005 з таким діагнозом прооперовано четверо діток.
– А хто фінансує такі операції?
– Оце проблема. Держава на дитину, яка перебуває в реанімації, витрачає 2,80 гривні в день. Знаю, що у США на це йде тисяча доларів, в Ізраїлі – 1,5-2 тисячі, у країнах Європи – до тисячі доларів. Неонатальний центр фінансово забезпечує наше об’єднання. Якщо батьки мають кошти, то купують медикаменти, якщо не мають (а іноді й не приходять до дитини), тоді виходимо із ситуації самі.
– Чому новонароджені з’являються на світ з проблемами, що цьому сприяє?
– Насамперед, люди перестали цінувати здоров’я. Особливо молодь, на яку згубно впливає реклама спиртних напоїв, красивого безтурботного життя. Якщо 20-річна мама 5-6 років регулярно пила  пиво, джин-тоніки, то яку дитину вона народить? А безладні статеві стосунки, куріння, наркоманія? Це все впливає на здоров’я майбутніх мам, а відтак – і на здоров’я новонароджених.
– А що б побажали хворим у Новому році?
– Щоб думали про своє життя, бо здоров’я людина втрачає перш за все через свою байдужість. Майбутнім мамам – здорового способу життя!

Збільшенню онкохворих сприяє екологія та аварія на ЧАЕС?

Орест Петрович АНДРУСЕНКО, головний лікар Волинського обласного онкодиспансеру, стверджує, що кожного року онкохворих збільшується. Якщо в Україні в рік реєструється 160 тисяч онкохворих, то в області – 2600. За прогнозами, ця цифра в нашій державі може сягнути більше 200 тисяч в рік, в області – більше 3 тисяч.
– Гострота цієї проблеми зростає у зв’язку з несприятливою екологічною ситуацією в Україні та аварією на Чорнобильській АЕС. У 2002 році прийнято державну програму “Онкологія”, розроблено регіональні програми, якими передбачено створення належної матеріальної бази, оснащення онкодиспансерів діагностичною та лікувальною апаратурою.
– Як вирішити проблему онкозахворювань?
– Насамперед, потрібна рання діагностика на I-II стадії, коли хвороба ще піддається лікуванню. Враховуючи, що ріст і прогресування пухлин триває протягом багатьох років, то це “вікно” і має бути використане для діагностики. Людина не повинна боятися звертатися до спеціалістів, а проходити профогляди у фельдшерсько-акушерських пунктах, кабінетах профоглядів у поліклініках, звертатись до дільничних і сімейних лікарів. Слід інформувати населення про шкідливість куріння (31% захворювань на рак пов’язують з цим), про важливість раціонального харчування з використанням екологічно чистих продуктів (бо 37% випадків онкозахворювань спричинені вживанням неякісних продуктів). І більше їсти овочів.
– Однак без допомоги спонсорів онкодиспансер не обходиться?
– Звісно. Зміцненню матеріальної бази сприяли працівники “Волиньлісу”, “Волиньфармпостачу”, “Волиньфарму”, “Волиньавто”, професор Карл-Герман Крог з Німеччини. Звісно, хотілося б, щоб держава виділяла стільки коштів, щоб медичні заклади не відчували скрути.
– А хворі?
– А люди щоб отримували таку зарплату, на яку б мали змогу нормально жити, якісно харчуватися, і коли все ж здолає недуга, могли б нормально пролікуватися.

Серцево-судинна патологія – на першому місці

Іван Миколайович СИДОР, головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні  не одне десятиліття в медицині. Був депутатом обласної ради, при Союзі його обирали депутатом Верховної Ради СРСР. Він переконаний, що ситуація в медицині тепер краща, ніж була колись.
– Єдине, що турбує нині – ліки, – каже головний лікар. – Колись їх хворі за свої гроші не купували. Тепер на хворого виділяється в день 2 гривні. У стаціонарі людина перебуває 13 днів, то що можна пролікувати за 26 гривень? Коли є антибіотики, які коштують, скажімо, 400 гривень. Звісно, людина сама шукає гроші на лікування, допомагають родичі, витрачаються всі домашні заощадження. Перше місце серед захворювань посідає серцево-судинна патологія. Лише ішемічною хворобою серця страждає в області 170 тисяч хворих, 700 потрібно робити аорто-коронарне шонтування, 600 чекають заміни клапанів, в 1,5 тисячі хворих – тромби і їм потрібно ставити стенти (а така “послуга” коштує 13 тисяч гривень).
– Мабуть, лікарня потребує більших фінансових вкладень?
– Все, що виділяється кошторисом (а це 16 мільйонів гривень в рік), ми отримуємо вчасно. Хоча варто цю цифру помножити на 5-6, тоді можна було б закупити ще більш сучасне обладнання. Наприклад, ультразвуковий сканер, на якому дивляться серце, коштує півтора мільйона гривень. І він потрібен!
– На Вашу думку, що сприяє поширенню захворювань і що потрібно робити, щоб їх позбутися?
– Насамперед, вчасно звертатися до лікарів, щоб хвороби не були запущені. Проблемою для українців є вода. Знову ж – продукти харчування. Зокрема, годування худоби різними добавками. Чи визначаються дози, хто це контролює? Та й подивіться, чим ми дихаємо? Ввозяться в країну старі машини, які не мають  фільтрів для очищення вихлопних газів. Та за цим навіть контроль не ведеться.

Марія ДУБУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>