Вчені на порозі розгадки головної таємниці мозку

Сто п’ятдесят років тому вчені почали фіксувати функціональні відмінності півкуль мозку – так почалося вивчення загадкового явища міжкульової асиметрії. Сьогодні мозок досліджують в лабораторії біофізики Інституту хімічної фізики Академії наук Росії.
Міжкульова асиметрія – основна характеристика мозку. В усіх людей одна з півкуль домінує, і людство поділяється на дві нерівні частини: лівопівкульових і правопівкульових. Перших більше в західних країнах, других – на Сході і в Африці. На планеті нібито існують два величезні народи, які по-різному сприймають реальність і часто не розуміють один одного.
Асиметричний розвиток півкуль мозку пов’язаний зі статтю: у жінок асиметрія виражена менше. Розвиток між жіночим і чоловічим мозком обумовлений еволюцією. Біологічні самки більш придатні виконувати роль берегині сімейного вогнища, тоді як на долю самців випала охорона, захист сім’ї, вони наче перебувають на зовнішньому рівні оборони.
Півкулі по-різному обробляють інформацію, яка надходить із зовнішнього світу. Ліва півкуля відповідає за аналітичне мислення: люди з домінуючою лівою півкулею, як правило, раціональні, помірковані і не піддаються владі емоцій. Пишуть вони правою рукою. Правопівкульові мають образне мислення, їм притаманне не аналітичне, а цілісне сприйняття світу. Вони пишуть лівою рукою. Але не тільки вони, тому що скільки природного лівшу не переучуй писати правою рукою, його права півкуля все одно залишається домінуючою. Природний лівша ніколи не перетвориться в правшу, і навпаки – так вирішила сама природа.
Щоправда, не можна сприймати асиметрію буквально. Кожне рішення приймається обома півкулями спільно, між ними проходять мільйони інформаційних каналів. Просто в загальне рішення півкулі вносять різний вклад.
Наскільки важлива міжкульова асиметрія людського мозку? Вона – основа стабільності мислення. При деяких хворобах чи ураженнях мозку асиметрія поступово зникає і людина, наприклад, довго не може зробити вибір у, здавалося б,  очевидній ситуації.
Асиметрія мозку змінюється з віком. Домінуюча півкуля працює більш економічно і старшає повільніше.
Як визначити домінуючу півкулю? Для цього є кілька простих тестів. Складіть долоні “в замок”, і якщо зверху опиниться великий палець правої руки, ви правша. Те ж саме можна зробити з “позою Наполеона” – схрестіть руки на грудях. Якщо права рука опиниться над лівою, ви точно правша. У випадку домінування правої півкулі вище повинна опинитися ліва рука.
Слід пам’ятати, що домінування правої півкулі рано чи пізно обов’язково проявить себе. У багатьох людей, які виросли у лівопівкульовому світі, творче начало проявляється тільки у другій половині життя. Хтось раптом починає в сорок років вишивати хрестиком, хтось пише картини.
Найхарактерніші представники лівопівкульового світу – європейські культури. Особливо німецька, де раціональність і логіка століттями є основою існування нації. Виняток становлять Британські острови. Взагалі, у людей, які проживають на островах, домінує права півкуля.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>