Пам’ятка була під загрозою підриву

Група археологів, яка працювала на території Тараканівського форту, що у Дубенському районі, натрапила на предмет, дуже схожий на авіабомбу. Отже, Тараканівський форт, який є цінним історико-культурним пам’ятником, відомим ще за часів третього розподілу Польщі у 1795 році, опинився під загрозою підриву. Як повідомив інспектор центру пропаганди ГУ МНС України у Рівненській області Микола Прокопчук, на територію форту прибув начальник групи піротехнічних робіт МНС області Ярослав Киричок. Оглянувши знахідку, пан Ярослав встановив, що це 100-кілограмовий авіаційний фугас часів Великої Вітчизняної війни. Незважаючи на свій “похилий” вік, бомба знаходилася у справному стані.
Оскільки фугас знаходився у 25-метровому колодязі, для його підйому було виготовлено спеціальну залізну триногу з лебідкою. Для освітлення місця роботи встановили стаціонарну електростанцію. Аби бомба безпечно минула вмуровані в шахті металеві балки і не здетонувала, Ярославу Киричку під час підйому довелося тримати її буквально на руках. Після цього слід було досить обережно винести підняту 100-кілограмову бомбу через вузькі коридори військових казематів, що були наполовину затоплені. Потім фугас обережно вклали у кузов вантажівки, вивезли у безпечне місце та успішно знешкодили.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>