На краєвиди Шаян і місцеву воду «запали» міліціонери, нардепи, артисти

Центральна вулиця Шаян

Центральна вулиця Шаян

Це село у Хустському районі на Закарпатті знають не лише як курортне, а й як дачну місцевість, яка припала до душі багатьом відомим в Україні особам. Воно розташувалося у пониззі не надто високих гір, понад берегом річки Тиси. А якщо до гарних краєвидів додати ще лікувальну воду, яку добувають із трьох свердловин, – то, зрозуміло, успіх такій місцевості забезпечений. Тут справді можна гарно відпочити.За своїми властивостями шаянська гідрокарбонатно-натрієва вода нічим не відрізняється від “боржомі” та “єсентукі”. А санаторій “Шаян”, відкритий ще 1957 року, зараз досить відомий як один із кращих оздоровчих комплексів в Україні. Тут збудовано й інші оздоровчі заклади, де можна підлікуватися й відпочити, окрім того, при потребі не проблема зняти кімнату для проживання у місцевих жителів. Насамперед треба зазначити, що сюди рекомендують їхати, аби поправити здоров’я тим, хто скаржиться на хвороби шлунка, виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічний панкреатит, гепатит, гепатоз, цукровий діабет, у кого проблеми з органами травлення, а також дисфункцією кишечника, хто скаржиться на хронічні захворювання сечовивідних шляхів, хронічну інтоксикацію.
Влітку тут свої переваги (надзвичайні пейзажі, купання в місцевому озері, екскурсії по храмах, замках, монастирях, збирання ягід та грибів), а взимку свої – їх поцінують любителі гірськолижного спорту.
У грудні 2008 року міністр внутрішніх справ Юрій Луценко урочисто відкрив у Шаяні медично-реабілітаційний центр для працівників МВС, збудований на базі старого санаторію. Міліціонерам можна лише позаздрити – відпочити у такій розкішній “здравниці” не відмовився б ніхто. Проте сумніваюся, чи сюди зможе потрапити рядовий працівник міліції – такі апартаменти для “елітної” публіки. Реконструкція санаторію розпочалася ще при міністрові Миколі Білоконю. Правда, він, окрім державної здравниці, вирішив тут звести ще й власний маєток на ділянці, що ледь не дотягує до гектара. Коли йому після виборів 2004 року довелося втікати у Росію, будівництвом керувала дружина. Місцевим будівельникам було де підзаробити: кажуть, що в день робітники отримували по 50 гривень, охоронці – 600 гривень в місяць.
Це місце припало до душі й екс-спікеру Івану Плющу, відомому шоу-мену Яну Табачнику, які звели шикарні “дачки”. Будуються тут частіше багаті кияни, по-літики, військові, колишні депутати, але свої маєтки, як правило, оформляють на підставних осіб.
Ольга ЖАРЧИНСЬКА,
Закарпатська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>