У повстанській криївці – новосілля

У середині минулого століття рівненська земля була рясно вкрита криївками – таємним житлом для українців-повстанців. Жодна з них до нинішнього часу не збереглася. Далося взнаки те, що будувалися вони з недовговічних матеріалів, та й радянська влада фактично усі повстанські схрони понищила. Аби нинішнє покоління мало уяву про боротьбу УПА та її бійців, у селі Бабин Гощанського району спорудили повстанську криївку-музей. Наразі відбулося її відкриття.Особливість цього схрону – його цілковита схожість до розмірів та інтер’єру, детально скопійованих з документів, які зберігаються в архіві обласного Управління Служби безпеки України. Прив’язку до реалій минувшини має також місцина, де споруджено криївку-музей, бо саме тут повстанці під час національно-визвольних змагань переховували зброю. Недавно місцеві жителі виявили цей схрон, і віднайдені поіржавілі стволи, які зроблено небоєздатними, стали доволі виразними експонатами благоустроєної копанки.
У криївці-музеї, глибина якої близько 7 метрів, а площа майже тридцять квадратних метрів, є також чимало інших оригінальних предметів, як-от повстанська амуніція, трофейні німецькі предмети, друкарська машинка, ікони, газети та листівки 1942-43-го років випуску. Обігрівається схрон глиняною грубкою. На ній стоять різноманітні каганці, глечики, у яких колись варили їжу. У схроні облаштовано також колодязь, застосовано просту систему повітропроводів, підведених до поверхні, де їхні люки прикриті мохом. У маскувальному стилі зроблено вхід – двері прикривають стоси дров.
Загалом саме такі схрони закладалися на Рівненщині у 1941-1944 роках і часто слугували шпиталями для поранених вояків. Споруджувалися вони з різноманітного матеріалу. Як зазначає ветеран УПА Борис Андрійчук, який взяв участь в урочистому відкритті музейної криївки, у колишніх схронах повстанцям жилося не вельми комфортно, дошкуляли вологість, холод, задуха. А ось ця, споруджена нині, видавалася б для вояків УПА справжнім домашнім притулком.
– Криївку ми споруджували протягом двох місяців, усе зробили з дерева, – розповідає один з організаторів будівництва, директор приватного комплексу відпочинку «Оазис» Микола Савчук. – На будівництво витратили до 100 тисяч гривень. Зрештою, ідея збудувати схрон з’явилася давно, адже ми живемо у партизанському краї, і не маємо права забувати своєї героїчної та трагічної минувшини. По-друге, до нас часто приїздять іноземці, вони уважно слухають розповіді про героїзм УПА, а ось наочного доповнення до цих історичних екскурсів, на жаль, не було. Саме тому й вирішили на території відпочинкового комплексу збудувати криївку. Нині всі бажаючі можуть прийти сюди на екскурсію, а дехто, за бажанням, навіть пожити тут декілька днів і відчути себе вояком УПА.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>