Газ зекономить піч Полуситка

Михайло ПОЛУСИТОК

Михайло ПОЛУСИТОК

Щойно осінні холоди заявляють про себе, як опалювати помешкання стає набагато складніше. Коли голубе паливо найбільше затребуване, працівники міських котелень не можуть дати ради з пальниками, які буквально гаснуть. Одвічну проблему комунальників пропонує вирішити львівський пенсіонер Михайло Полуситок. На його думку, винахід дозволить задовольнити потреби у теплі газом невисокого тиску. Для втілення цього, здавалося б, неймовірного процесу він кілька років тому сконструював спеціальний дифузійний саморегулюючий пальник для українських котлів. Для промисловості ж пропонується тунельний спосіб спалювання газу.

Патент отримав аж через 20 років

 

Розробку цього ноу-хау Михайло Іванович розпочав ще в середині 80-х, коли він, газовик-експлуатаційник, начальник теплового господарства штабу “ПрикВО”, обслуговував секретні об’єкти. Але патент на винахід отримав аж 2007 року. За словами Полуситка, апробація успішно пройшла на ЛМКП “Львівтеплоенерго”, нову технологію вдалося запровадити на Львівському заводі телеграфної апаратури.
Єдиними, хто справді підтримав ентузіаста, були... ченці-василіани. Багато з них у минулому були рядовими кочегарами. Протоігумен Василіанського монастиря Богдан Мендрунь виділив певну суму, матеріали тощо. Саме завдяки монахам вдалося змайструвати кілька саморегулюючих пальників.
А вже згодом винахід запровадили в котельні Львівського заводу телеграфної апаратури. Якщо звичайний водонагрівальний газовий котел ТВГ-8 міг горіти лише при тиску в мережі 1000 мм водяного стовпчика, то після удосконалення йому було достатньо і 450-500 мм. Однак львівському винахіднику спочатку не повірили в Академії наук – згідно з їхніми розрахунками мав би статися вибух. Але Полуситок врахував усе до найменших дрібниць: навіть цеглу дістав спеціальну (звичайна розсипається на порох). Крім голубого палива, економляться й затрати електроенергії. Тому у котельні ВАТ “ЛЗТА” без вагань перейшли на нову технологію.

За словами винахідника, впродовж опалювального сезону на одному котлі можна зекономити 43 740 гривень – такі дані він отримав після підрахунків і висновків Інституту технічної теплофізики Академії наук України та Державного центру з випробування і впровадження енергозберігаючого обладнання, що у Києві.

 

Удосконалив і каміна

 

Пальник Полуситка може допомогти вижити не лише промисловості. Пальники у львівських пічках перейшли у спадок ще з 30-х років минулого століття. Такі “трубки з дірочками”, ділиться своїми думками Михайло Іванович, щогодини „пожирають“ 2-4 кубометри голубого палива, вони неефективні. Тому Михайло Іванович з допомогою ченців-василіан розробив також пальник для побутових кахельних пічок. Пенсіонер проводить випробування його у власній примітивній майстерні. За словами Полуситка, результати апробації втішні.
Вдома також можемо витрачати набагато менше газу. Окрім печі, Михайло Іванович удосконалив звичайний камін у такий спосіб, що можна зекономити половину дров.
За розрахунками інженерів з Львівського заводу телеграфної апаратури, опалювати газом невигідно – достатньо реорганізувати діючі печі і топити дровами. Вони авторитетно стверджують, що піч Полуситка вирішить газове питання країни раз і назавжди.
Крім усього іншого, львівський винахідник знає, як позбутися відкладення солей.
– Всі пам’ятають смак страв, приготовлених у селі. Їхній секрет у тому, що вони не містять накипу, який завжди присутній у воді, прокип’яченій на газі. Я пропоную скористатися способом василіан: на газову плиту зверху покласти невеличку чавунну пластину. І ніякого накипу! – розповідає львівський винахідник.
Незрозуміло однак інше: чому при наявності всіх необхідних патентів, висновків уповноважених структур влада (і міська, і обласна) відверто ігнорує винахідника. Владоможці делікатно відмовчуються або відбуваються відписками, відсилаючи до інших “уповноважених” структур.
Ірина БЕРЕЗОВСЬКА,
Львівська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>