У Новограді-Волинському переходять на джерельну воду

Смачна вода із Лесиного джерела

Смачна вода із Лесиного джерела

Кожен шостий житель планети не має доступу до питної води, стверджують науковці. У 2000 році ООН прийняла “Декларацію тисячоліття”, в якій передбачено, що до 2015-го всі держави світу повинні перейти до раціонального використання водних ресурсів. Наша країна підписала Декларацію, адже ця проблема актуальна і для нас. У багатьох населених пунктах України якість води не відповідає санітарним нормам, а в деяких її подають тільки у певні години кілька разів на добу.Вирішити проблему можна за допомогою підземних вод, запасів яких у нас достатньо. В Україні кілька років діє програма ООН щодо водних ресурсів “Кожна краплина має значення”, яка вже допомогла відновити 15 підземних джерел у кількох областях. 
Новоград-Волинський – єдине місто у Житомирській області, яке стало переможцем конкурсу проектів цієї програми. Адже забезпечення районного центру якісною питною водою залишається досить серйозною проблемою. Тому, крім централізованого водогону, у місті запроваджуються альтернативні джерела водозабезпечення. Громадська організація “Мережа навчальних закладів міста Новоград-Волинський”, яку очолює директор школи №5 Лариса Капчинська, виступила з ініціативою відновити ще одне джерело на вулиці райцентру.
– Ми подали свій проект, і серед двох сотень заявок вибрали саме наш. У стратегічному плані розвитку міста є цілий розділ щодо відновлення джерел питної води і облаштування бюветів, – розповідає Лариса Капчинська. – Адже у Новограді-Волинському протікає дві річки: Случ і Смолка. Тільки за попередніми дослідженнями на їхніх берегах є понад 25 джерел питної води. Вже облаштовано два з них і відкрито три бювети.
Найпершим у місті відновили джерело, яке знаходиться неподалік музею Лесі Українки на березі річки Случ. Його городяни називають Лесиним. У відрядженні ми смакували цією водою і готували чай. За якістю вона нагадує нашу оконську.   
За словами Лариси Антонівни, багато мешканців міста користуються джерельною водою для споживання та приготування їжі. Вечорами біля бюветів шикуються черги. Чимало городян водопро-відну воду використовують тільки для технічних потреб.
Нещодавно на березі річки Смолка у Новограді-Волинському відбулося урочисте відкриття ще одного джерела питної води на вулиці Ціолковського. Воно зроблене згідно зі всіма вимогами санітарної служби, збудовано накриття, облаштований майданчик.
Відкриваючи це джерело, міський голова Микола Боровець підкреслив необхідність відновлення природних водних ресурсів для альтернативного водозабезпечення городян.
Кость ГАРБАРЧУК,
Житомирська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>