Грип: боятися чи рятуватися?

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Минає тиждень, як Західну Україну накрила епідемія гострих вірусних захворювань та грипу. Цього року вона прийшла набагато раніше, ніж зазвичай, і, як це у нас часто буває, стала повною несподіванкою для медицини та усіх відповідальних за здоров’я нації державних органів. Та найгірше те, що території України дістався так званий “свинячий”, або каліфорнійський грип, штаму A/H1N1. Цій недузі Всесвітня організація охорони здоров’я надала найвищого рівня небезпеки й оголосила пандемію. На сьогодні цей агресивний вірус забрав життя майже шести тисяч мешканців планети, півмільйона захворіли. Прикро, але свій страшний рахунок відкрив він і в Україні. У західних регіонах оголошено тритижневий карантин.

Від швидкоплинної пневмонії померло 86 людей

“Свинячий” грип уже вразив 71 країну. І Україна була далеко не першою у цьому списку. Але, на жаль, на сьогодні ситуація у нас найгірша з-поміж усіх країн Європи.
Першими удар епідемії прийняли на себе Тернопільська та Львівська області. Майже одночасно в середині минулого тижня звідти почала надходити інформація про загадкові смерті людей від недуги, перебіг якої був однаковим майже у всіх випадках. Помирали хворі від двосторонньої пневмонії (запалення легень), що розвивалася дуже стрімко. Звичайні методи лікування не давали результату, і пацієнти буквально танули на очах у лікарів. Пізніше подібні випадки були зафіксовані також в Івано-Франківській, Закарпатській та Рівненській областях. Тоді ж окремі експерти висловили припущення, що в Україні поруч з трьома звичайними сезонними грипами лютує вірус A/H1N1. Перше ж офіційне підтвердження цьому надійшло минулої п’ятниці. Одна з двох українських лабораторій (обидві знаходяться у Києві, а в регіонах немає жодної), що здатна визначати збудника “свинячого” грипу, виявила вірус в аналізах, які надійшли на дослідження від хворого з Тернополя. У зв’язку з цим у дев’яти західних регіонах оголошено тритижневий карантин, закрито навчальні заклади усіх рівнів та садочки, заборонено проведення масових заходів, відмінено спортивні змагання. Наразі в Україні вже лабораторно підтверджено 22 випадки зараження вірусом A/H1N1, який і дає ускладнення у вигляді двостороннього гострого запалення легень. У групі ризику знаходяться діти, дорослі до 40 років і вагітні жінки.
Цікаво, що перший випадок зараження цим збудником грипу в Україні зафіксували ще у червні цього року. Привіз його додому з американської Каліфорнії український студент. Тоді хворого виявили одразу в аеропорту й провели ефективне лікування. Ця ситуація мала б насторожити українську владу. І хоча заходи, спрямовані на підготовку до можливого проникнення в Україну “свинячого” грипу оголосили ще у квітні нинішнього року, переважно вони залишилися на папері. Тоді Кабмін фактично обмежився виділенням 50 мільйонів гривень на закупівлю обладнання для лабораторій в обласних санепідемстанціях та необхідних на перший час ліків. Насправді ж, регіони якщо й отримали устаткування, то більшість не встигли його вчасно розгорнути. Але й воно не дає змоги діагностувати вірус A/H1N1. Головне, чого не зробила влада, так це не провела нормальної інформаційної кампанії щодо симптомів та можливих наслідків каліфорнійського грипу. Тоді б люди могли заздалегідь підготуватися до ймовірного приходу епідемії, закупивши ліки та все необхідне, а не згрібали б за кілька днів річний запас противірусних ліків в аптеках. Та навіть зараз влада, прорекламувавши як один з головних способів уберегтися від зараження захисні маски, протягом тижня не могла забезпечити ними населення.

Тривале самолікування може тільки зашкодити

Найдовше у західному регіоні “протрималася” Волинь. Перший випадок смерті від швидкоплинної пневмонії у краї зафіксували 25-го жовтня. До Луцької міської клінічної лікарні №2 доставили молоду жінку, яка майже тиждень боролася з недугою усіма розрекламованими телебаченням засобами. Її доставили у реанімацію, але екстрені методи лікування, які застосували медики, життя хворій не зберегли. Ще у приймальному відділенні вона втратила свідомість. Встановити, чи став причиною смерті жінки грип типу A/H1N1, не вдалося, адже зробити це можна, лише відібравши матеріал на дослідження за життя хворого. Друга смерть від двосторонньої пневмонії зафіксована у Любомльському районі Волинської області. Там помер 35-річний чоловік. На Старовижівщині від цієї недуги померла хвора на цукровий діабет жінка.
Справжня НП трапилася у санаторії матері і дитини “Турія” Ковельського району, звідки після тижневого лікування у закладі до Ковельської центральної районної лікарні госпіталізували з високою температурою кількох дітей. Того ж дня вночі у здравницю з Луцька вирушила екстрено сформована бригада лікарів. Після огляду маленьких мешканців “Турії” та персоналу госпіталізували ще 14 дітей. На щастя, найгірші підозри не підтвердилися, і пацієнти під наглядом медиків пішли на поправку.
Незважаючи на те, що Волинь з’явилася у списку регіонів з підвищеною небезпекою захворіти на грип однією з останніх, область не оминула проблем інших регіонів. Аптеки не витримали ажіотажного попиту на ліки. Нестачу транспорту відчули станції швидкої допомоги. Лише у Луцьку минулих вихідних карети “швидкої” виїжджали на виклики понад 1600 разів. Хоча більшість з них могло б і не бути, але медики вітають таку обережність населення.
За словами першого заступника головного санітарного лікаря області Миколи Яцини, самолікування потрібно уникати і за перших тривожних симптомів недуги краще одразу звертатися до лікарів. Обов’язково потрібно дотримуватися постільного режиму, адже це не той грип, який можна переносити на ногах. Це прямий шлях до ускладнень, які лікуються дуже важко. Також Микола Яцина наголошує, що кожен керівник повинен вести контроль за підлеглими на своїх підприємствах чи в організаціях, і навіть за появи кашлю чи нежитю негайно відправляти їх на лікарняні. Санепідеміологи за нинішніх обставин просять особливу увагу звернути на заходи особистої гігієни. Після кожного приходу з вулиці необхідно мити руки, вмиватися. Надворі не торкатися рота, носа та очей. Також слід провітрювати приміщення і щодня проводити вологі прибирання.
Якщо у сім’ї захворіла людина, її потрібно при можливості ізолювати в окрему кімнату чи зробити нішу. А здорові члени родини повинні ходити у масках.
Та навіть попри ці заходи у волинських лікарнях готуються до значного напливу пацієнтів.
– Кількість хворих поступово збільшується. Лікування пневмонії – наша специфіка. Зараз ми ввели карантин і готуємо палати для більшого напливу пацієнтів із ускладненнями від вірусних інфекцій, – розповідає завідувачка відділу пульмонології Луцької клінічної лікарні №2 Людмила Янюк . – Звичайно, хотілося б, аби ці ліжка й залишилися порожніми, але ми маємо бути готові до усього. Тому зараз розгортаються додаткові інфекційні відділення у Луцькій районній лікарні, ще сто ліжко-місць готують у санаторії “Дачне”. Налагоджено контакт з колегами з Тернополя та Івано-Франківська. Тамтешні лікарі уже мають досвід роботи в умовах нинішньої епідемії. Досвід сусідів свідчить, що цей грип, який прийшов зараз, незвичний для нас. Українці щороку хворіють вірусними інфекціями і мають певний імунітет від них. Але у цьому випадку наша імунна система не готова.
За словами Людмили Павлівни, наразі якоїсь розгубленості у лікарнях немає, вони забезпечені кількаденним запасом усього необхідного.
– Як знову ж таки показує досвід лікарів із сусідніх областей, єдиним ефективним препаратом при лікуванні каліфорнійського грипу залишається препарат “Таміфлю”. Його Україна закуповувала, він додатково надходить нам у якості гуманітарної допомоги. Ми також отримали його, є кількаденний запас, так само, як маємо й експрес-тести для виявлення вбивчого збудника. Досі нам ще не доводилося застосовувати ці засоби, але люди повинні знати, що вони є і отримуватимуть їх хворі у разі потреби безкоштовно. Тому головне – вчасно звернутися за допомогою до лікарів і не займатися самолікуванням. Рахунок йде на дні. Не рекомендується вживати аспірин у якості жарознижувального засобу. Адже він має свої побічні ефекти, які неприпустимі під час “свинячого” грипу. Натомість у якості жарознижувальних рекомендується вживати парацетамол та ібупрофен.
Ще слід загострити увагу на тому, що коли у людини є хронічні захворювання, і вона відчуває їх загострення під час грипу, слід звертатися за допомогою до медиків одразу, – продовжує Людмила Янюк.
Тим часом люди уже починають запитувати в аптеках рятівний “Таміфлю”. Однак тут він навряд чи з’явиться, ці ліки направлятимуться лише у лікарні. Вирішується питання щодо безкоштовного забезпечення антивірусним препаратом медиків, які змушені за своїми профе-сійними обов’язками постійно перебувати у контакті з хворими. Як відомо, через недалекоглядність чиновників серед померлих від двосторонньої пневмонії є по двоє лікарів з Тернопільської та Львівської областей і одна медсестра з Івано-Франківщини. До речі, це підтверджує, що хвороба поширюється за допомогою певного збудника, і відповіддю на заяви скептиків про те, що в країні хтось просто намагається нагнітати паніку. Мовляв, і раніше в Україні гинули люди від пневмонії, але ж від неї так швидко не помирали лікарі, які контактували з “важкими” пацієнтами. Тому самозаспокоюватися, слухаючи такі “промови” не треба, а бути завжди на сторожі, прислухатися до порад лікарів і дбати про своє здоров’я самим.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ

Що радить народна медицина?
Чудовим засобом для підсилення імунітету є такий рецепт від народного лікаря Тараса Конечного з Івано-Франківщини.
На 100 г неочищеного вівса, що ледь проріс, влити 1 л молока. Довести до кипіння. Потім дати відвару помліти 40 хв на маленькому вогні або у жаркій печі чи духовці. Процідити. Додати весняного квіткового або липового меду з розрахунку 1 ст. ложка на 200 г настоянки. Вживати дітям до 11 років по 100 г чотири рази в день, дітям старшим 11 років і дорослим – по 200 г три рази в день. Після прийому настоянки не їсти протягом години. Для ефективної дії вживати цей засіб необ-хідно не менше місяця.

Що кажуть медики?
Людмила Янюк, завідувач відділу пульмонології Луцької міської клінічної лікарні №2:
– Основний метод лікування – профілактика. Тому потрібно дотримуватися елементарних засобів захисту. Особливо важливо носити захисні маски. Далі, можливо, не скажу нічого оригінального, але потрібно більше їсти вітамінів. Причому довіряти слід не стільки вітамінним комплексам з аптек, скільки природним джерелам. Тобто їсти більше овочів. Звичними для українців профілактичними засобами є часник і цибуля. Також потрібно їсти інші овочі, які є цілком доступними кожному.
Дітям можна робити коралі з часнику. Якщо у хаті є немовля, натирати часник на тарілку і ставити поблизу колиски. Його ефірні олії здатні знищувати збудника.
Якщо стандартні противірусні препарати не допоможуть подолати “свинячий” грип, то у боротьбі із сезонними вони залишаються ефективними. Але тут головне не затягувати із самолікуванням, якщо у хворого за добу-дві немає покращення.

Як розпізнати недугу
Як показує досвід Тернополя та Івано-Франківська, усі люди, в яких діагностували розвиток двосторонньої пневмонії, скаржилися на утруднене дихання перед госпіталізацією. Також має насторожувати підвищена температура тіла, яку не збивають жарознижуючі засоби, пітливість та біль у м’язах. На початку розвитку хвороби немає характерного для простуд та ГРВІ мокрого кашлю, натомість є печія у горлі. При важкому перебігу інфекції можлива блювота та рідкий стілець.

Нинішній грип – спадкоємець «іспанки»?
Паралельний спалах на початку року в Мексиці та США грипу типу A/H1N1 (або, як його називають в різних країнах, “свинячий” грип, “мексиканка” (на зразок “іспанки”), “Каліфорнія 04/2009”) – поява і швидке поширення абсолютно нового, невідомого раніше штаму вірусу грипу на початку весни (квітень) 2009 року. За короткий час він охопив усю планету й забрав життя понад 5 тисяч її мешканців. Майже півмільйона людей перехворіли на цю недугу.
Першим і найсерйознішим за всю історію людства випадком загибелі людей від грипу став сплеск іспанського вірусу у 1918-1919 роках. Тоді він викликав пандемію і отримав назву “іспанка”. За різними даними, померло 50-100 мільйонів людей, оскільки тоді медицина була не готова до таких хвороб.
Перший задокументований спалах вірусу “свинячого” грипу стався у США на військовій базі Форт-Дікс. Він не набув масштабного поширення завдяки швидкому реагуванню. Його штам, за своєю структурою схожий на іспанський вірус грипу, був виявлений після смерті одного із солдатів. Захворіли й інші військові на базі та прості жителі штату. Як тільки це було виявлено, у США почалася масштабна вакцинація. Щеплення зробили близько 40 мільйонів американців.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>