Чи буде лікарня у селі Сокіл

Спорожніли палати Сокільської лікарні

Спорожніли палати Сокільської лікарні

У редакцію з колективним листом, у якому майже 500 підписів, звернулися мешканці восьми сіл Рожищенського району: Сокіл, Духче, Навіз, Кобче, Оленівка, Літогоща, Іванівка,
Корсині.  “Люди своїми руками у 1962 році збудували у селі Сокіл дільничну лікарню. Державою на її будівництво не було виділено ні копійки. У 1980-х роках лікарню було реорганізовано у лікарську амбулаторію, а у приміщенні стаціонару функціонували інфекційне, неврологічне, геронтологічне та терапевтичне відділення Рожищенської центральної лікарні, яке закрили у травні цього року. Ми не можемо зрозуміти причину такого рішення. Адже основна категорія громадян у наших селах – це пенсіонери, які колись будували цю лікарню. Є приміщення, яке відповідає всім вимогам, кваліфікований медперсонал та хворі. Невже всі жителі стали молодими та здоровими і немає кого лікувати? Смертність по сільській раді за 2008 рік становить 35 громадян. Це одне з перших місць у районі. Просимо допомоги у поверненні нам нашої дільничної лікарні”.

У редакцію з колективним листом, у якому майже 500 підписів, звернулися мешканці восьми сіл Рожищенського району: Сокіл, Духче, Навіз, Кобче, Оленівка, Літогоща, Іванівка,
Корсині. 

“Люди своїми руками у 1962 році збудували у селі Сокіл дільничну лікарню. Державою на її будівництво не було виділено ні копійки. У 1980-х роках лікарню було реорганізовано у лікарську амбулаторію, а у приміщенні стаціонару функціонували інфекційне, неврологічне, геронтологічне та терапевтичне відділення Рожищенської центральної лікарні, яке закрили у травні цього року. Ми не можемо зрозуміти причину такого рішення. Адже основна категорія громадян у наших селах – це пенсіонери, які колись будували цю лікарню. Є приміщення, яке відповідає всім вимогам, кваліфікований медперсонал та хворі. Невже всі жителі стали молодими та здоровими і немає кого лікувати? Смертність по сільській раді за 2008 рік становить 35 громадян. Це одне з перших місць у районі. Просимо допомоги у поверненні нам нашої дільничної лікарні”.
Селяни неодноразово зверталися у різні інстанції. Всі медичні чиновники категорично проти існування лікарні. Люди написали звернення до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Відповідь отримали за підписом заступника міністра охорони здоров’я Яковенка. Там сказано, що міністерство підтримує позицію управління охорони здоров’я облдержадміністрації щодо недоцільності відновлення фукціонування дільничної лікарні у селі Сокіл. В офіційному листі за підписом начальника обласного управління охорони здоров’я Ігоря Ващенюка сказано:
“У травні 2009 року відбулася реорганізація терапевтичного відділення центральної районної лікарні шляхом переміщення 10 терапевтичних ліжок, які були розміщені на базі лікарської амбулаторії села Сокіл, в районну лікарню. Причиною реорганізації стало неефективне використання ліжкового фонду, щорічне зменшення кількості пролікованих хворих на вищевказаних ліжках, недостатня матеріально-технічна база, що не давало змоги проводити повноцінне обстеження пацієнтів...”. Далі наводяться цифри, яким чином зменшувалася кількість хворих, але тільки з 2006 року. Сокільський сільський голова Валентина Саковець стверджує, відбувалося планове невиконання ліжко-днів: якщо у 2005-му було 416 хворих, то наступного вже стало чогось тільки 265. Але ж люди не стали менше хворіти. Просто треба було показати, що у терапевтичному відділенні немає пацієнтів – і на підставі цього прийняти рішення про закриття.     
Чиновники очевидно краще знають, як буде добре людям. А до думки громади знову ніхто не хоче прислухатися. Тепер все списується на кризу та брак коштів у бюджеті. Але ж лікарняне відділення функціонувало у важкі 1990-ті роки. В селі переконані – здоров’я у людей настільки підірване, що пацієнтів вистачить. Ми поспілкувалися з багатьма людьми, і всі були одностайні – лікарня життєво необхідна. У дворі амбулаторії зустріли жителів сусіднього села Навіз Катерину Зінчук та Івана Бойка. Вони в один голос заявили, що лікарня потрібна, адже сюди зверталися не тільки вони, але й жителі сіл Боровичі та Грузятин сусіднього Маневицького району.  
Головний лікар Сокільської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Валентина Ласкава сказала:
– У нас є 15 ліжок денного ста-ціонару і працює 14 людей. Заклад укомплектований повністю. Щодо доцільності фукціонування дільничної лікарні, то тепер міністерство охорони здоров’я намагається відкривати амбулаторії сімейної медицини. Якби у нас була нормальна дорога, то всіх хворих ми зможемо за 15 хвилин “швидкою” завезти в Рожище у районну лікарню.
Прокоментувати ситуацію ми попросили голову Волинської обласної ради Анатолія Грицюка:
– У липні я був у селі Сокіл, зустрічався з людьми, в амбулаторії – з колективом. Будемо вирішувати питання з лікарнею, як і домовлялися. Дав певні доручення голові районної ради, головному лікарю, і вони над цим питанням працюють. Думаю, що до кінця жовтня у нас вже будуть конкретні пропозиції щодо цієї медичної установи. Ми робимо все можливе, щоб дільнична лікарня була і там працювало два-три лікарі.
Кость ГАРБАРЧУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>