Український художник – син королівського генерала з Камбоджі

Ук Дар Чан

Ук Дар Чан

Внаслідок братовбивчої війни у Камбоджі він, генеральський син, змушений був пройти п’ятирічну школу виживання у джунглях. Після війни своїм прихистком вибрав Україну. Саме тут яскраво розвинувся його самобутній мистецький талант, у якому поєдналися камбоджійські та українські мотиви. Його унікальні твори прикрасили національні музеї та приватні колекції США, Австралії, Великобританії, Німеччини, Голландії… Усе це – про 48-річного камбоджійця Ук Дар Чана, котрий наразі представив виставку своїх картин у Дубенському замку.

 

 

Коли Ук Дар Чану виповнилося 9 років, у Камбоджі почалася громадянська війна. Її жертвою став його батько, королівський генерал, котрий виступив проти заколотників – червоних кхмерів. Після його вбивства усю генеральську сім’ю вислали у джунглі на самовиживання. Не всім вдалося перебороти труднощі. Два десятки родичів померли від ран та голоду. Натомість Ук Дару пощастило. Він навчився полювати з арбалетом, захищатися від диких звірів, лікуватися цілющими рослинами. Зрештою, саме рослинами зцілився після укусу отруйної змії. А ще в одному з племен навчився премудростям бойових мистецтв. Їх довелося застосовувати безпосередньо у бою, адже, вийшовши з джунглів, хлопець пішов до війська і воював проти заколотників, які вбили його батька.
Після закінчення війни талановитий юнак вирішив розвинути свій творчий потенціал, тож вибрав для навчання Королівську школу мистецтв, а невдовзі був направлений на стажування у Київський державний художній інститут. Це, зрештою, і визначило його подальшу долю. Тут, в Україні, хлопець продовжив навчання, одружився з українкою Світланою. У Березані на Київщині поселився. А ще прийняв християнство і з Ук Дара став Михайлом. Нині разом з дружиною виховує двійко дітей – доньку та сина. Працює вчителем образотворчого мистецтва Березанської школи мистецтв та інструктором тайквон-до у спортклубі.
– Моє серце помістило дві любові – до Камбоджі та України, – зізнається художник, – саме тому, коли напишу картину про камбоджійську екзотику, одразу ж з’являється бажання вималювати національний колорит України.
Таким двовимірним пластом позначена і виставка картин, яку вже бачили Київ, Москва, чимало українських обласних центрів. Нині вона “зупинилася” у Дубенському замку на Рівненщині. Привезені у місто картини різнопланові. Як за ментальністю, де представлені українська та камбоджійська культури, так і за манерою творення. Є тут картини, виконані олійними фарбами на полотні, олівцем безпосередньо на папері. Є образ української скрипальки та камбоджійської танцівниці, “Джунглі в Анкорі” і куполи українських храмів.
– Зараз настільки вразився Дубенським замком, що перенесу його на полотно. Я себе відчуваю українцем і намагаюся художнім талантом віддячити Україні, яка зробила мене щасливою людиною.
Попри це в Ук Дара (Михайла) Чана є мрія, щоб його виставка побувала на батьківщині у Камбоджі. За словами художника, вона могла б набагато краще від політиків зблизити два народи.
Сергій НОВАК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>