У Почаєві за ринок перед лаврою чубляться бізнесмен і мер

Торговцям головне, аби їх не зачіпали

Торговцям головне, аби їх не зачіпали

 У «війну» локального масштабу може перерости конфлікт між почаївським підприємцем Валерієм Шатківським і міським головою Олегом Іванюком. Не останні у місті люди сперечаються за право контролювати територію ринку, розміщеного на вулиці Возз’єднання, неподалік від Почаївської лаври. Ринок церковної атрибутики розмістився на невеликому клаптику землі (388 кв. метрів), майже біля самого входу до лаври. Раніше тут була звичайна асфальтована вулиця, зараз – пішохідна зона, якою може рухатися лише транспорт екстрених служб. По два боки вулиці розміщені палатки, у яких продавці торгують іконками, хрестиками, оберегами, намистом, рушниками тощо. Завдяки продажу сувенірної продукції кілька десятків людей мають змогу прогодувати свої сім’ї.
До лютого цього року територією ринку опікувався бізнесмен Валерій Шатківський. Ще у 2001 році виконком міськради надав йому право справляти з торговців ринковий збір, який наповнював міський бюджет.
Зараз на ринку церковної атрибутики власник однієї палатки площею приблизно три метри сплачує щодня 4,20 грн ринкового збору (ці гроші не оподатковуються)  і 2,40 грн, на які накладаються податки, вносить за послуги – оплату праці контролера, касира, бухгалтера. На ринку заготівельно-виробничого комбінату “Почаїв” з такої ж палатки беруть 15 гривень…
– Коли я попросив міського голову пояснити, що відбувається, він висунув єдину претензію: на моєму ринку, мовляв, не прибирають сміття… цілий рік. Але це відверта брехня! – каже Валерій Шат-ківський.
30 січня міський голова несподівано скликав підприємців з «проблемного» ринку і представників ЗВК «Почаїв» на збори, на яких заявив, що одноосібно(!) приймає рішення про передачу території ринку комбінату «Почаїв». Торговцям голова порадив з 1 лютого сплачувати ринковий збір представникам ЗВК. Того дня комбінатівські працівники справді ходили і збирали гроші з людей, причому без  будь-яких документів! Про це Валерій Шатківський написав заяву до міліції, однак відповіді на неї не отримав. А 2 лютого в екстреному режимі мер скликав виконком і наполіг на прийнятті потрібного йому рішення на користь ЗВК «Почаїв». Виконком цю самодіяльність голови схвалив…
6 лютого питання ринку обговорила сесія міської ради. Оскільки виконкомівське рішення Валерій Шатківський напередодні встиг оскаржити у районній прокуратурі (вона наклала протест на всі незаконні дії міської влади), мер «протиснув» на сесії інше рішення: ринком церковної атрибутики займатиметься не ЗВК «Почаїв», а… міський комбінат комунальних підприємств. Сесія проголосувала за це рішення. Присутні на засіданні підприємці з ринку не протестували проти появи нового «опікуна», адже їм залишили діючі ставки ринкового збору і пообіцяли не змінювати місце торгівлі протягом п’яти років.
За словами міського голови Почаєва Олега Іванюка, ринок церковної атрибутики досі був стихійним. Тепер влада хоче його узаконити, тому й почалася «така катавасія».
 – Шатківський не був і не є власником ринку, він просто наймит у міської ради із правом справляння ринкового збору, – пояснив Олег Іванюк. – У 2002 році був прийнятий новий земельний кодекс, згідно з яким підприємець, який претендує на землю, повинен зробити проект відведення, виготовити технічну документацію, укласти договір оренди з міськрадою і лише після того порядкувати на території. Усього цього Шатківський не зробив, тому його права на цю землю – «пташині». У міську раду звернулися 12 підприємців зі скаргою на те, що Шатківський не прибирає на території, не дбає про благоустрій. Люди самі просили передати ринок комбінату комунальних підприємств. Було також кілька заяв від підприємців, що ринок працює незаконно, просили його узаконити. Крім того, що Шатківський займався ринковим збором, то ще брав 2 гривні 40 копійок з кожної палатки щоденно за послуги і 25 гривень щомісячно – за бронювання місця. Там стоїть до 50 палаток, то порахуйте, скільки це на місяць набігає… Більше чотирьох тисяч гривень!.. Влада міста не могла не зреагувати на ці сигнали.
– Але ви спершу одноосібно передавали цей ринок «на поруки» ЗВК «Почаїв»…
– Ну, так, я тоді дещо поспішив… Тепер ринок перейшов до комбінату комунальних підприємств. Це державна структура, яка належно подбає про законність його діяльності. 
 – У 2007 році Валерій Шатківський звертався до мерії з проханням узаконити ринок – передати землю в оренду, викупити її…
– Це можливо зробити лише через аукціон. Аби його провести, потрібно виготовити технічну документацію, процедура займе до півроку…
На переконання Валерія Шат-ківського, останні події навколо ринку церковної атрибутики є рейдерською атакою на його бізнес.
– Я думав, що до таких комбінацій у нашому невеличкому місті не дійде, але помилився, – каже бізнесмен. – Вражає цинізм, з яким мерія підійшла до розв’язання ситуації. Переконаний, що проблема створена штучно, але вона зачіпає мою честь як людини і підприємця, і я захищатимусь. Робитиму це у межах правового поля. У мене є підґрунтя, тому що у Почаєві народилися і жили мої діди та прадіди. Конфлікт додасть мені мудрості знайти вихід із ситуації по совісті…
Підприємці, які продають церковну атрибутику, у «битву титанів» поки не втручаються.
Окремі зі співрозмовників, правда, висловлювали побоювання, що коли ринок узаконить «державна структура», то згодом «намалюється» і конкретний власник, до якого перейде ласий шматок у центрі міста. Тоді розігнати продавців і збудувати на «золотій» території кілька магазинчиків уже ніхто не зашкодить.
Світлана Клос,
Тернопільська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>