У корови Альфи – трійня!

За Альфою та її трійнею доглядає Катерина ДЕНИЩУК

За Альфою та її трійнею доглядає Катерина ДЕНИЩУК

На Рівненщині – сенсаційна, як за нинішніми мірками, новина. У селі Забороль Рівненського району корова привела... трійню! Колись, за Радянського Союзу, подібні випадки в області траплялися досить часто – тоді поголів’я рогатої худоби було значно більшим, та й запліднювали корів у господарствах переважно штучно (Рівненщина була першою в Союзі по трансплантації ембріонів). А тут корова завагітніла природно, і всі три телятка живі-здорові. За словами Григорія Грищука, начальника відділу тваринництва з племінспекцією Головного управління агропромислового розвитку Рівненської облдержадміністрації, на його пам’яті це лише третій такий випадок за... тридцять років!

 

Геріатричному пансіонату, де сталася така приємна подія, вже 50 років. Колись це був психоневрологічний інтернат, а не так давно його функції розширили – тут виділили окремі палати для людей похилого віку, за якими нікому доглядати вдома. Аби не бути дуже залежними від державних дотацій, у цьому спецзакладі давно мають власне підсобне господарство. Опанас Пітель, заступник директора пансіонату, хвалиться: завдяки ньому у закладі і криза поки не відчувається. Щодо несподіваного отелення, то він зазначає, що подібний випадок тут стався вперше. Їхні корівки навіть двійні жодного разу не приводили.
Корова Альфа зі своїми “малолєтками” (так ласкаво називають на фермі героїню та її потомство) сьогодні – зірки. Адже останні кілька днів журналісти до них зачастили. Звірята радо позують перед камерами. Аж поки їх не виведуть з окремого хлівчика до мами. Бо тільки вони її бачать – біжать наввипередки, аби першими вхопитися за вим’я.
– У нашої Альфи це вже четверте отелення, – розповідає робітниця по догляду за тваринами Катерина Денищук. – Тричі мала по телятку, а тепер порадувала нас трійнею.
На фермі розповідають, що першими на світ попросилися телички. Оскільки пологи почалися пізно ввечері, то, крім сторожа Михайла Семенка, нікого поряд не було. Він виконав почесну місію бездоганно! На поміч покликав дружину завідувача підсобного господарства, бо ж одному нелегко впоратися одразу з двома малятами. Вже збиралися з ферми йти, як побачили, що корова народжує ще й третє телятко.
– Ми нині тримаємо восьмеро корів, – розповідає Віктор Калинович, завідувач підсобного господарства геріатричного пансіонату. – Ось Лялька, Рижа, Ворона, Галка... Шестеро з них нещодавно уже привели теляток, нині чекаємо приплоду ще від двох. Аби корівки давали хороше потомство, трудиться племінний бик Бізон. Йому два з половиною роки – це наш “багатодітний” татусь, наша гордість.
Новонародженим теляткам вже майже три тижні. Поки вони смакують переважно маминим молочком. Та вже у їхній раціон починають вводити сіно.
Наталія КРАВЧУК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>