Бабуся Олександра: «Вище за Бога немає нікого!»

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Якось до бабусі Олександри прийшла жінка, чоловік якої поїхав на заробітки і зник. „Навіщо ти прийшла? Немає вже твого чоловіка. Навіть кісточок не знайдеш. Так що не чекай ти його і не шукай більше”. Наступного дня завітала свекруха тієї жінки. Бабця, побачивши її, сказала: „І чого ти прийшла? Я ж твоїй невістці сказала, немає вже синка твого, не шукай його”.
...Бабуся Олександра з Летичева відома тим, що завжди говорить усе, що бачить, не приховуючи ні доброго, ні поганого. А ще тим, – що у свої 90 сама рубає дрова, тримає господарство, має всі зуби і... працює двірником. 

Не можна стригти собі волосся
– Як же Ви все бачите?
– А по очах. У всіх вони однакові, але їх колір постійно змінюється, переливається. От я по кольорах і бачу. А так, ні на картах, ні по руках не ворожу.
– Чи пам’ятаєте, як вперше побачили, що на людину чекає біда?
– Я тоді ще маленькою була. Якось пізно увечері до нас прийшов сусід. І я побачила у його очах лише чорний колір, а позаду нього – чорну тінь. Через день його знайшли мертвим.
– А може, відробляєте чи викачуєте яйцем?
– Нічим таким не займаюся, можу лише сказати людині, що на неї чекає, чим вона хворіє і порадити, що їй робити далі. А щодо яйця, то кожен може сам собі покачати. Якщо болить голова, то дуже добре качати суботніми яйцями і читати при цьому молитви „Отче наш”, „Вірую” та „Псалом 90”, кожну по три рази. Якщо не знаєте напам’ять, можна читати з книжки. Потім це яйце викиньте туди, де ніхто не ходить. Але у це потрібно вірити, якщо ж ні, то краще не робіть нічого. Той, хто пороблює, робить сам собі, тому що вище Бога нікого немає. Але якщо ви боїтеся, що вам хтось щось зробив, або коли зустріли на дорозі погану людину, перехрестіться (можна подумки), помоліться і скажіть: „Звідки прийшов, туди і йди”.
– Дехто каже, що не можна нічого купувати за сім (сім гривень, сім тисяч...)?
– Так люди кажуть. Є ще такі жінки, які припрошують: „Бери за сім. Бери зо всім (з торбинкою, пакетиком...)”. Знахарки кажуть, що таким чином передають біду, яка завелася вдома. Від такої торговки краще йти подалі. Кажуть, що часто на „загублені” речі накладено порчу. На дешевенькі прикраси, копійки... „скидають” усе недобре, і той, хто підніме його, візьме все на себе. Якщо ж дуже хочеться підняти якусь річ, скажіть: ”... беру, а поклад лишаю”.
– Вважається, що на волоссі можна зробити будь-що...
– Так, тому люди в селах спалюють його, щоб воно нікому не потрапило до рук. А ще за допомогою волосся можна дізнатися, що на вас чекає найближчим часом. Зберіть те, яке залишається на гребінці, і спаліть його  на вогні. Якщо загоряється зразу – це на добре. Якщо довго не горить, тліє – людина дуже хвора. Якщо вам доводиться підпалювати його кілька разів, а воно ніяк не хоче горіти, – це на смерть. Якщо гасне, не догоряючи до кінця – на великий обман. Якщо димить – щось у вашому житті має змінитися. І ніколи не стрижіть самі себе – не вкорочуйте собі життя.
– Ви кажете, що не вірите у порчу. Але ж коли на цвинтарі сиплють землю за комір, хіба це не порча?
– Так, буває, що рідним померлого кидають за комір грудочку землі, „щоб не дуже тужили”. Це справді порча, причому дуже страшна. Людину таким чином „прив’язують” до покійника. Одна жінка розповідала, що коли ховали її свекруху, родичка кинула їй грудку землі. Усю ніч вони з чоловіком відчували, що в кімнаті був ще хтось. Дитина плакала уві сні, весь час прокидалася... Потім хлопчик взагалі боявся спати один в кімнаті, казав, що в кутку стоїть страшна чорна бабця, і він її боїться.

Ніж і сіль на столі вночі – до біди
– Люди часто носять речі померлих, таким чином демонструючи свою пам’ять про них.
– Всі речі покійного потрібно спалювати, особливо важкохворого. Якщо ж хочеться залишити щось на пам’ять, їх треба випрати, побризкати святою водою і добре просушити на сонці. Але ні в якому разі не носити.
– Ви вірите у віщі сни?
– Вірю, хоча сама ніколи снів не бачу. Але одна дівчина розповідала, що їй приснився колишній коханий, з яким вони вже давно не бачилися. Уві сні хлопець чомусь йшов від неї, і скільки вона його не кликала, навіть не повернувся. І тут у неї чомусь виникло відчуття, що він мертвий. Наступного дня побачила його біля свого будинку – він ніби зайшов за дерево. Скільки потім не вдивлялася, його не було. А на ранок довідалася, що саме тієї ночі, коли хлопець їй снився, він загинув у автокатастрофі... Якщо ж вам просто наснився поганий сон, вмийтеся холодною водою, і поки вона не висохла, повторіть тричі: “Що снилося, те забулося. Що не забулося, те не збулося”.
– Чи правда, що дзеркало має магічну силу?
– Кажуть, що так. Одні люди купили дзеркало з рук. Так у них всю ніч хтось ходив по будинку. Коли ж вмикали світло, не було нікого. Знахарка їм сказала, що у тому дзеркалі поселився дух – його не завісили, коли у домі був покійник. А як тільки у них почалася ота чортівня, люди, зрозумівши, у чому справа, продали дзеркало. Тому ніколи не купуйте ті, які вже висіли у когось вдома.
– Що робити, аби не накликати на себе біду?
– Люди кажуть, що під час застілля не можна мінятися чарками – так можна взяти собі чужу долю. Не можна залишати на ніч на столі ніж і сіль, не кладіть на стіл подушку – це до біди.
Не можна підмітати і мити підлогу в той день, коли хтось з рідних виїхав у дорогу – він може не повернутися. Коли самі кудись їдете, в цей день не мийте голову і не купайтеся. Не можна мести хату двома віниками, особливо під Новий рік – у наступному можете мати покійника. Ніколи не запалюйте у домі три свічки.
– Чому Ви завдячуєте своїм здоров’ям?
– Тим, що багато рухаюся і не беру дурного в голову. І вам раджу це робити. А ще – пам’ятати, що за все у житті потрібно відповідати, навіть за думки. Це неправда, що коли ми просто помолимося, покаємося, нам проститься. Проститься, але лише після того, як ми „відпрацюємо” гріх власними стражданнями.
Ліна ПОДІЛЬСЬКА,
Хмельницька область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>