На орендовану землю немає Набувальної давності

ТзОВ “Городище” Луцького ра-йону укладає договори оренди на земельні частки (паї) з громадянами, що проживають на території Городищенської сільської ради. У даний час договори оренди укладаються строком на 10 років. Після публікації роз’яснення у рубриці „Кодекс” (№ 5 від 29 січня 2009 р.) про поняття набувальної давності, наші громадяни вважають, що земельна частка (пай) після 15 років оренди автоматично переходить у власність орендаря. Просимо додатково роз’яснити щодо набуття власності на земельні частки (паї), які знаходяться в оренді.
Директор ТзОВ „Городище” 
А.О.Никонюк,
Луцький район

Слід зазначити, що наявність діючого договору оренди земельної ділянки (паю) взагалі виключає можливість застосування орендарем набувальної давності для оформлення права власності на орендовану ним земельну ділянку.
Відповідно до статті 344 Цивільного кодексу України набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом – Земельним кодексом України (ст. 119). Саме він встановлює для громадян, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, право звернутися до органу державної влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування. Тому на земельні ділянки, які знаходяться в оренді, не поширюється набуття права власності за набувальною давністю.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>