25 сезонів комбайнера Занозовського

Олександр ЗАНОЗОВСЬКИЙ тепер їздить на скутері

Олександр ЗАНОЗОВСЬКИЙ тепер їздить на скутері

У селі Тинне Сарненського району Рівненської області пишаються своїм знатним трудівником. Адже не у кожному селі живе герой соціалістичної праці. Комбайнер Олександр Занозовський отримав почесне звання за найбільші врожаї зернових у поліській зоні – 44 центнери з одного гектара.
 Колись він їздив на комбайні та тракторі, а тепер на сучасному скутері. 76-річний пенсіонер Олександр Занозовський дуже скромний і небагатослівний, можна навіть сказати, мовчазний. Доводилося по слову витягувати. Не любить сільський трудівник хвалитися. Що було, то вже пройшло, лише махнув рукою. Працював, як і всі, може, трішки краще. Неможливо порахувати, скільки центнерів зерна намолотив поліський механізатор. Якби зсипати його на купу, то вийшла б величезна гора.
– Дитинство у багатодітній родині припало на голодні воєнні та післявоєнні часи, – розповідає Олександр Давидович. – Три роки відслужив у радянській армії. Коли повернувся, треба було якусь професію здобувати. Закінчив училище механізаторів у Сарнах. І подався освоювати цілинні землі у Кустанайську область. Тоді дуже багато молоді з Полісся поїхало.
Два роки Занозовський працював у Казахстані. Як на той час, там були рекордні врожаї – 25 центнерів з гектара. Постійна гонка, державі треба було зерно, тому комбайнери працювали і вдень, і вночі у дві зміни – навіть техніка ламалася, а люди витримували. Вже там отримав свою першу нагороду – медаль “За трудову доблесть”. Коли надумав повертатися на батьківщину, то його не хотіли відпускати, бо дуже добре працював.
1958 року приїхав у Тинне. Розпочинав помічником комбайнера.
Коли у колгосп прийшов новий комбайн СК-3, то його дали молодому перспективному механізаторові Занозовському. Олександр Давидович розповідає, що тоді на бідних поліських землях на окремих ділянках збирали 40 і навіть 44 центнери зерна з гектара.
 У 1966 році йому присвоїли найвище у Радянському Союзі звання “Герой соціалістичної праці”. У їхньому господарстві були найкращі врожаї зернових у поліській зоні. Коли прийшло повідомлення з Москви, що Занозовському присвоєно високе звання, то голова колгоспу знайшов свого механізатора аж у Млинівському районі.
– Він приїхав туди по мене, – пригадує мій співрозмовник. – Я був у робочому одязі. Голова зняв свого костюма і віддав мені. І вже при повному параді повіз мене у Ровно в обком партії оформляти всі документи. Мені тепер кажуть, якби ти не був партєйний, то тобі б не дали героя. То всім хочу пояснити, що в партію мене приймали через рік після нагородження. На роботі не рвався через силу: як в мене виходило, так і працював. Тоді молодий був, здоровий і азартний.
25 сезонів відмолотив комбайнер Олександр Занозовський. Цікавлюся, як склалося у героя сімейне життя. З’ясувалося, що він не тільки молотив добре. Олександр Давидович – батько величезної родини:
– У 1958 році одружився – слава Богу, маємо дев’ять дітей: шестеро синів і троє дочок. А внуків, то вже й не скажу скільки.
Кость ГАРБАРЧУК,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>