Вибори по-американськи

Очевидець виборів у США Вадим Перець, Головний редактор газети «У кожен дім» , перебуваючи там як спостерігач від України, поділився з нами своїми враженнями від побаченого за океаном.
– Насамперед треба відзначити, що вибори там проходять в будень – у вихідні на них американці просто не підуть. Біл-бордів, таких, як у нас, там теж не побачиш. На приватних газонах, бо американці свої будинки й садиби не обгороджують, трапляються лише таблички розміром 30 на 40, де вказують прізвище або портрет кандидата, якого підтримують.
Люди там не заполітизовані, а тому не надають особливого значення, хто виграє, хто програє. Вони навіть толком не знають своєї виборчої системи. Ми їм розповідали, як у них це відбувається. Вибори проходять за рахунок грошей виборчого фонду. Це абсолютно прозора форма надходження й використання коштів – там усе облікується. І так само все організовується. Цей натовп прихильників того чи іншого кандидата у Президенти, який бачимо по телебаченню – шоу, організоване за виборчі кошти. Вибори в США і вибори в Україні – абсолютно різні речі.
Розмовляючи з Вадимом Григоровичем, не могла не поцікавитися, як на американцях відобразилася фінансова криза, яка розпочалася у Сполучених Штатах ще минулого року.
– Зовні ця криза абсолютно непомітна. Не чув, щоб рядові громадяни  надавали цій проблемі великого значення. Якщо раніше кредити видавалися під 5,25 відсотка, то зараз – під 6,25. Подешевшало пальне, промтовари. Хоча, зрозуміло, що криза вплинула на економіку США. Дуже важливо, яку політику проводитиме новий Президент Обама. Будемо надіятися, що він витягне американську економіку, а це позначиться й на загальносвітових економічних процесах.
Ольга ЖАРЧИНСЬКА,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>