Солдата півроку вважали дезертиром

Баба Катерина часто дивиться на фотографію сина

Баба Катерина часто дивиться на фотографію сина

Жительці села Ромейки Володимирецького району Рівненської області бабі Катерині сімдесят вісім років. Шість літ тому вона залишилася зовсім сама: похоронила чоловіка, котрий помер від раку, а ще раніше, у 1979-му, віддала сирій землі єдиного сина – привезли у цинковій труні з далекого Казахстану... Ще замолоду надломлена горем бабуся була б пропала а порожній хаті на самоті з розпачем, але, на щастя, світ не без добрих людей: стареньку і в горі безпомічну жінку забрала до себе родина односельчан Городних. Сім’я, скажу, немаленька – шестеро душ мешкає під одним дахом: господар з господинею, їхні діти, внучка, але знайшлося місце і для сьомої, зовсім чужої для них людини. «Шкода стало баби, – каже господиня дому пані Ольга. – Мій чоловік приятелював з її покійним дідом. Якби не взяли, пропала б. Адже таких поневірянь, яких зазнала вона, не побажаєш і ворогу...»

 

Прокрутив кіно і не вернувсь у казарму
Катерині  ще змалку довелося сьорбнути ківш лиха, і то особливого – сирітського. Потім війна, розруха, праця в колгоспі, але що то, порівняно з найстрашнішою бідою матері, коли втрачає вона свою єдину дитину?!
Борис у них з чоловіком народився 1959 року. Більше дітей не мали, тож зайве говорити про батьківські почуття Марчуків до єдиного синочка. Нелегко було з ним розлучатися, коли виріс і настала пора хлопцеві виконати свій, як тоді модно було говорити, громадянський обов’язок – відслужити в армії. Та плач не плач, мамо, а сина віддай державі на два роки – і край. Не ти перша, не ти остання. Утім, не на війну ж виряджала – чого вже так ридати? “Через две весны, через две зимы отслужу, как надо, и вернусь!” –  лунало тоді бадьоро з радіо і телевізорів, щоб висушити материні сльози і надихнути дівочі серця на чекання своїх солдатів. Але Борис Марчук до своєї першої армійської зими не дослужив…
Його призвали навесні 1978-го. Потрапив у Середню Азію. Позаяк на “гражданці” вчився на кіномеханіка, то й у війську його готували до цієї справи. Листи Борис писав додому часто, розповідав про нелегкі солдатські будні, ділився новинами, мріями. Похвалився в одному, що як тільки восени звільниться в запас їхній  кіномеханік,  займе його місце.
Настала й осінь. Але замість листа в Ромейки в оселю Марчуків прийшла з казахського степу телеграма: “Ваш син утік з армії”. Приголомшена мати наступного дня подалася з нею до Володимирця у військкомат, а там на неї з криком: “Ваш син дезертир!” У розпачі повернулася додому, не знаючи, що робити. Згодом в село приїхав дільничний з іншими міліціонерами.“То що, бабо, пише листи твій дезертир?” – почав глузувати, не знайшовши в хаті слідів, які вказували б, що батьки переховують утікача.  “Еге, напише! – не стрималася Катерина й відрізала спересердя: –  Якщо його забили такі, як ти!”
І все ж не хотілося вірити Марчукам, що їхнього сина нема вже серед живих. Написали вищому командуванню  в Москву запит: “Де наш син? Куди його поділи?”  У відповідь надходили скупі цидулки на кшталт: “Він прокрутив особовому складу кіно і в казарму не повернувся”. Назбирали цілу папку подібних відписок, а про сина нічого певного не могли сказати. Так цим усе, мабуть, і скінчилося б, якби навесні наступного року в тому військовому містечку, де служив Борис, не зник ще один солдат. Переполохане рецидивом начальство підняло всіх на вуха, шукаючи чергового “дезертира”. Шукачі перерили навіть сміттєзвалище, розташоване в степу, за півтора кілометра від міста. Там і знайшли тіло… Бориса Марчука,  яке вбивці затягнули туди ще восени й закопали під сміттям.
Правда, знайшли згодом і другого “дезертира”, але вже в містечку, замурованого в каналізаційному колодязі. На щастя, живого, хоч і просидів нещасний хлопець у жахливій темниці двадцять два дні! Та, певне, народивсь у сорочці, бо зумів оклигати. І поїхали майже водночас дві поліщучки з одного району в Казахстан, але з різними місіями: одна – провідати сина, котрий одужував у шпиталі, а друга – щоб  упізнати відкопане на звалищі тіло…

Хоронили сина двічі
Перед поїздкою зайшла Катерина у військкомат. “То де мій син заховався? В землі! Ви його туди заховали!” – сказала воєнкому все, що думала, не боялася, бо найстрашніше було попереду. Той схилив голову і мовчав. Видав, правда, документи на безплатний проїзд до місця Борисової служби.
Поїхала разом з чоловіком. У Чимкенті стали напитувати вказану в документах станцію, а її вже нема, кажуть, згоріла… Насилу дісталися до того засекреченого військового містечка. Переночували, а вранці їх повели в трупарню.
– Батька пускають, а мене не хочуть, – згадує баба Катерина. – Я стала плакати, кричати. Пустили… Бориса пізнали зразу, бо був майже весь цілий, тільки без носа і череп проломлений... Переночували другу ніч, а тим часом військові зробили труну, і вклали її в цинковий ящик. Везли поїздом, четверо солдатів супроводжували нас…
Похоронили  Бориса в рідному селі. А через вісім місяців приїхав з району прокурор із військовим слідчим і попросили дозволу на ексгумацію тіла. Навіщо, баба Катерина вже не пам’ятає, але тоді дозволила відкопати. Тож мусила пережити ще один похорон.
– Ще важчий, ніж перший, – згадує плачучи вона. – Так   було не по собі. А один лікар з району приїхав та все ходить за мною:  “Дайте, бабо, я вам укола зроблю!” Не витримала, взяла штахетину та до нього: “Хочеш мене заспокоїти? То я тебе цею штахетиною зараз сама успокою!” Відступився від мене. А я не знаю, як витримала все те до кінця…
Убивцю Марчука таки знайшли. Ним виявився попередній кіномеханік, той самий, на місце якого став Борис і встиг прокрутити лише один фільм. Сам він убив “молодого”, або “духа” (як тоді називали солдатів першого року служби), чи допомогли інші “діди”, залишилося таємницею. Однак не була таємницею поширена в Радянській армії “дідівщина”, яка забрала чи скалічила життя не одній тисячі юнаків.
За смерть єдиного сина Катерина і Максим Марчуки отримали тоді по 22 рублі пенсії.
Микола Шмигін,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>