Вареники відрізнялися начинкою, формою та величиною. Щодо начинок, то традиційно переважали сир, картопля та капуста. А “диковинками” виявилися мак, шоколад, мед, банани і… звичайнісінький гарбуз. Ним, зокрема, начинили вареники кухарі оздоровчого комплексу “Петрушка”. До того ж, помістили у гарбузову “каструлю”. Вийшло і оригінально, і доволі смачно. Як підтвердження – посудина з гарбузовими варениками спорожніла однією з найперших. Фактично одночасно з каструлею, де були вареники з начинкою за стародавніми рецептами – із сушених фруктів. Цей диво-виріб представили куховари млинівської гімназії.
А ось найкрасивішим за формою став вареник, який презентували представники Млинівського технікуму ветеринарної медицини Ліда Йосенко та Іван Гавриленко.
Зробили цього вареника у формі козака – із пишними вусами та чубом-“оселедцем”. Назвали “Красунчиком”. І аж до завершення фестивалю ніхто не наважився вкусити його, щоби якомога більше глядачів могли ним помилуватися.
А ось “Богатиря”, виготовленого працівниками Млинівського дитячого садка №1, таки четвертували. Точніше, розділили аж на сто частинок, і вийшли вони значно більшими від звичайного вареника. А все тому, що вареник “Богатир”, якого, до речі, визнано переможцем фестивалю, заважив майже десять кілограмів.
– Коли ми його готували, – зізнається кухар дитсадка Наталія Жабокрицька, – то, звичайно, хвилювалися – щоб, бува, не розвалився, не тріснув. А ще ніяк не могли знайти копистки, щоб вийняти його з виварки. Довелося скористатися марлею. На фестивалі шанувальники віддали йому найбільше “Знаків якості”. Єдине, можливо, у чому ми недопрацювали – це кількість сметани до вареника. Шкварок вистачило, а ось сметани варто було замість трьох літрів поставити зо тридцять. Пішла б, ще й ложку облизали б…
Загалом організатори фестивалю не ставили собі за мету козирнути якимись рекордами. Це була просто пошана Варенику. А рекорд виник сам собою – на фестивалі млинівські вареникомани представили аж дві сотні різноманітних вареникових начинок.
Сергій Новак,
Рівненська область
Comments: |