Святий спас приготував усього про запас

Підпис відсутній

Підпис відсутній

З 14 серпня починається Успенський піст, який ще називають Спасівкою. Він триває два тижні і завершиться святом Успіння Пресвятої Богородиці. Існує легенда, що Спасівка – це продовження Великого посту. Бог призначив для нього дев’ять тижнів, а святі отці почали просити, щоб розділив той піст на дві частини: сім тижнів весною перед Великоднем і два тижні у кінці літа. Ось чому у Спасівку треба постити, як у Великий піст.

14 серпня – пам’ять про мучеників Макавеїв
14 серпня Свята православна церква святкує Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Це свято походить з Константинополя. Внаслідок хвороб, що дуже часто бували в серпні, там спрадавна утвердився звичай 13 серпня і до Успіння Богородиці виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і на відвернення хвороб.
На 14 серпня припадає і свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородицi (1164). Воно було встановлене у XII столітті з нагоди знамень від образа Спасителя під час битв грецького царя Мануїла з сарацинами і благовірного князя Андрія Боголюбського з болгарами у 1164 році.
Також свято, яке в народі називають Маковія або, рідше, Першим Спасом, пов’язане зі стражданням семи мучеників Макавеїв – Авима, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Адима і Маркела, їхньої матері Соломонії та вчителя Єлеазара. Вони зазнали мук за віру 166 року до Різдва Христового. Старця Єлеазара, священика і законовчителя, привели до мучителя і почали примушувати їсти свиняче м’ясо, що було суворо заборонено Богом у Старому Завіті. Але Єлеазар погодився краще померти  мученицькою смертю за закон Божий. Були схоплені і сім учнів святого Єлеазара, брати Макавеї і з ними їх мати Соломонія. Їх також почали примушувати їсти недозволену їжу. Тоді один з них, відповідаючи за всіх, сказав: «Ми готові краще померти, ніж порушити закони». Цар наказав відрізати йому язика, здерти з тіла шкіру і відсікти руки та ноги на очах в інших братів і матері. Ще дихаючого юнака кинули на величезну розпечену сковороду. Коли помер перший, вивели на наругу другого, і він прийняв муку таким же чином. Вже на останньому подиху він сказав: «Ти, мучитель, позбавляєш нас справжнього життя, але Цар світу воскресить нас, померлих за Його закони, для життя вічного». Коли мучили третього і хотіли йому відрізати язика, він негайно виставив його, безстрашно протягнувши й руки, і мужньо сказав: «Від Бога я отримав їх, і за закони Його не шкодую їх, і від Нього сподіваюся знову отримати їх». Навіть мучителі були здивовані такою мужністю юнака. Потім славну мученицьку кончину прийняли ще троє братів Макавеїв. Сьомому ж, наймолодшому, мати їх свята Соломонія сказала: «Благаю тебе, дитя моє, подивися на небо і землю та пізнай, що все створив Бог з нічого і що так був створений і рід людський. Не страшися цього вбивці, але будь гідним братів твоїх і прийми смерть, щоб я по милості Божій знову придбала тебе з братами твоїми». Після синів померла і мати, радісно дякуючи Богові за те, що вона сама і діти поклали душі за закон Господа Вседержителя.

Своє Преображення Господь показав трьом учням
19 серпня православна Україна вшановує одне з найбільших двонадесятих церковних свят – Преображення на Фаворі Господа і Спаса нашого Ісуса Христа. Цього дня він показав учням славу Своєї Божественної природи. Взявши із собою апостолів Петра, Якова та Іоана, Спаситель звів їх на високу гору Фавор і став молитися. Під час молитви Ісус преобразився перед ними: Його обличчя засяяло, як сонце, а одяг став блискучим і білим, немов сніг. І ось з’явились до них Мойсей та Ілля і розмовляли з Ісусом.  І озвався Петро  та й сказав до Ісуса: «Господи, добре бути нам тут! Коли хочеш, поставлю отут три шатра: для тебе одне, одне для Мойсея, одне для Іллі!» Як сказано в Євангелії, з’явилася хмара, що осінила їх, і з неї почувся глас, що вимовив: «Цей є Син Мій Улюблений, Його слухайте».
Перестрашені учні впали на землю, а коли піднялися, то нікого не побачили, крім Ісуса. Він заборонив їм розповідати про те, що трапилося, «поки Син Людський не воскресне з мертвих». Апостоли промовчали  і нікому не казали, що  бачили.
Чому Ісус Христос тільки трьом учням показав славу Свого Божества? На думку св. Івана Дамаскина, Христос взяв із собою Петра, щоб він, який прилюдно визнав Христове Божество, почув підтвердження свого визнання і від Небесного Отця. Господь взяв на Фавор Якова, бо він мав бути перший єпископ Єрусалима і перший з апостолів мав віддати своє життя за Христа. Спаситель зробив свідком своєї переміни й апостола Іоана, бо він був його улюблений учень. У народі цей день зветься Другим Спасом.
На Маковея освячується мак, колосся з нового врожаю та мед. А на Свято Преображення Господнього – дари садів.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>