Що сіють і добавляють в ковбасу

Адам ХАНЗЕРУК

Адам ХАНЗЕРУК

Яка продукція сьогодні потрапляє на українські прилавки? Відповідь на це питання чи не найбільше знає Адам Ханзерук, генеральний директор державного підприємства “Волинський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації”.

Харчі, далекі від натуральних
– Питання ГМО складне і до кінця не вивчене. Найбільший відсоток ГМО в продукції, 67 відсотків, мають Сполучені Штати Америки, друге місце займає Канада (10 відсотків), Китай – 4, Японія – 3 відсотки. У Європі – 0,9 відсотка. До речі, навіть при такій кількості ГМО в продукції, вона вже повинна маркуватися. Найбільше ж за те, щоб продукція, яка ввозиться в Україну, не маркувалася, виступають Штати. В Україні розроблявся закон про маркування продукції, який мав би вступити в дію у листопаді минулого року, але його призупинили до кінця нинішнього. І, швидше за все, проблема не в маркуванні. Це вже питання політичне, – сказав Адам Максимович. – Моя думка така, що продукцію потрібно маркувати, бо в нас харчі настільки відійшли від натуральних! Але хто буде робити дослідження? В країні тільки одна діюча (в Укрметртестстандарті у Києві) лабораторія, яка може визначати вміст ГМО в продукті. Тобто держава не заклала коштів, щоб збудувати лабораторії (а такі мають бути в кожному обласному центрі). Це нагальне питання. Наш центр разом з Національним університетом імені Лесі Українки та за сприяння голови облдержадміністрації самотужки прагне вирішити проблему створення лабораторії. Вже підготували всі документи. Лабораторія буде в приміщенні університету, яке ще треба відремонтувати. Ми закупимо обладнання. В університеті є біологічний факультет, професура, і вони нам допоможуть займатися цією проблемою. З цього приводу я зустрічався з народним депутатом України Євгеном Кирильчуком – заступником голови бюджетного комітету Верховної Ради. Мова велася про виділення коштів на ремонт приміщення під лабораторію ГМО. А також відправили листи на ім’я Прем’єр-міністра та Міністра освіти за підписом голови облдержадміністрації. Тільки на саме обладнання піде до мільйона гривень, в приміщення доведеться вкласти ще кілька мільйонів. Не зробимо ми, то хто? І все одно ми будемо в СОТ, тож якість продукції треба контролювати. Тим більше, що Волинь – прикордонна область.

Україна, як піддослідний кролик
– Це буде єдина лабораторія в західному регіоні?
– Поки що так. Плануємо її відкрити десь протягом року. Будь-який вміст ГМО в продукції (чи там їх 0,9, чи 90 відсотків) потрібно досліджувати. І навіть про їх відсутність потрібно мати підтверджуючі документи. Сьогодні продукти харчування настільки далекі від натуральних, що словами не передати. До минулого року ми могли прийти з перевіркою на підприємство чи до підприємця неждано-негадано. Але Верховна Рада прийняла рішення попереджати виробників про перевірку за 10 днів.
– Але ж тоді до перевірки виробник може підготуватись і зустрічати вас з хлібом-сіллю?
– Так, складається враження, що таке нововведення – це лобіювання чиїхось інтересів. Але ми – законослухняна служба. Складно сьогодні працювати. Тим більше, що імпортна продукція не сертифікується взагалі. Закордонну сировину беруть, скажімо, на наш ковбасний цех. І ми перевіряємо тільки готову продукцію. Та на кордоні при розмитненні повинні братися проби на якість, і платити за досліди мають ті, хто везе цю продукцію в Україну, а не держава. Порядок з цим можна швидко навести. А то виходить, що тепер Україна, як піддослідний кролик. Скидають сюди всякий ширпотреб. Ви подивіться, що зробили на Закарпатті з вишиванками та писанками. Китайці кинули сюди свою продукцію: вишиванка українська, правда, сорочки не лляні, а з поліефіру (це все одно, що у целофані ходити). Їх продають вдвічі дешевше. І оте китайське шмаття купують. А свої виробники втратили заробіток. Болюче питання – дитячі іграшки. Неякісні, шкідливі. Та ще й той, хто перепродує їх, накручує захмарні ціни. Наші бізнесмени хочуть заробити за рік все й одразу. Притому за ввезені неякісні товари. Те ж саме й з легкою промисловістю. Ввозять нібито постільну білизну з льону, перевіряєш – 80 відсотків синтетики. Довелося відкрити лабораторію легкої промисловості, бо була потреба в ній, адже й на Волині є до 200 виробників одягу. До речі, також за власний кошт. А нещодавно перевіряли нафтопродукти (була вказівка Прем’єра). Але грошей на випробування держава не дала. Ми всі витрати взяли на себе.
– Генетично модифіковані продукти шкідливі?
– Це дасться взнаки через 60 років. Була інформація, що генетично модифікованою продукцією годували щурів. Їх наступні покоління не давали потомства. Лабораторія з визначення вмісту в продукції генетично модифікованих організмів – вкрай необхідна і дасть можливість знати, хто що сіє, що добавляє в ковбасу, хліб чи молоко. Тільки потрібен ще закон про маркування. Навіть Росія прийняла набагато кращі закони, ніж Україна. Там про захист споживача більше дбають. Поляки вже давно пройшли етап якості продукції. Якщо у наших сусідів неякісну продукцію знаходять, виробника штрафують на п’ять тисяч доларів або дають від трьох до п’яти років тюрми.  Попався вдруге – йде конфіскація майна, заборона діяльності. Якби в нас була така відповідальність, продукція була б ляля.

Марія ДУБУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>