Губернатор відповідає конкретними справами

Микола РОМАНЮК

Микола РОМАНЮК

Останню “пряму лінію” із головою Волинської облдержадміністрації Миколою Романюком вирішили провести, відійшовши від звичних стандартів. Тобто друкуємо уже підготовлені відповіді на ті запитання, які ставили наші читачі. На жаль, хоча вже пройшов місяць (саме стільки часу дається держслужбовцям для надання відповіді на запит громадян), проте не на усі запитання отримали відповіді. Як нам пояснили в адміністрації, деякі з них досить проблемні і потребують часу для з’ясування.

При здоровому батькові допомоги не дають

Але одразу зауважу, що кожен, хто звертався у редакцію на “пряму лінію”, отримає письмову відповідь з облдержадміністрації. Ми публікуємо лише ті, які цікаві й для широкого загалу. Також хотілося б зауважити нашим читачам: інколи ви звертаєтеся до високопосадовців абсолютно, як кажуть, не за адресою. Приміром, дуже дивним виглядає звернення одного з читачів газети про те, що у нього проблеми із покупкою та ремонтом телевізора. Для таких випадків є відповідні інстанції. На жаль, подібні приклади непоодинокі. Або таке: жителька села Омельно Ківерцівського району, яка представилася Тетяною БУГАЙЧУК, поскаржилася, що з боку сільської ради чиниться тиск на селян, аби вони здавали молоко Рожищенському сирзаводу. Як виявилося у ході перевірки, пані Тетяна Бугайчук на “пряму лінію” не зверталася. Це хтось зробив під її ім’ям. Окрім того, жителі села сказали, що ніякого тиску з боку сільради й закупівельників на них нема.
Людмила ПАНАСЮК із села Раків Ліс Камінь-Каширського району, яка має трьох дітей, звернулася із запитанням, чому їй уже два роки не платять “чорнобильських” на дітей і відмовили у соціальній допомозі, пояснивши тим, що її чоловік ніде не працює. Відповідь на її запитання, певно, цікава для інших багатодітних сімей.
– Державна допомога малозабезпеченим громадянам призначається згідно із Законом “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” та Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженим Постановою Кабміну. Отже, у випадках, коли в сім’ї є працездатні особи, які не працюють, не служать, не навчаються, не перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні, питання надання допомоги вирішується районною комісією з питань призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання. Наша читачка звернулася з цим питанням в лютому цього року, доглядаючи за дитиною, якій ще не виповнилося трьох років. Комісія розглянула її звернення і відмовила, мотивуючи тим, що її працездатний чоловік не стоїть на обліку у центрі зайнятості і ніде не працює. Однак їй призначено допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, а це 297 гривень, які вона отримуватиме з 1 лютого до 31 липня цього року.
Лучанин Віктор ЛАВРИНЮК поцікавився, як обласна влада планує підтримувати спорт. Він, як професійний тренер східних єдиноборств, добре знає, що знайти підтримку дуже важко, хоча саме спортивні секції забирають дітей з вулиці. А коли звертається до бізнесменів чи банкірів, то часто чує, що вони допомагають, але, як правило, футболістам.
– Пане Вікторе, направте листа на мою адресу, і я доручу, щоб Вас включили у список для надання допомоги, – порекомендував голова облдержадміністрації.
Ганна КАЛИТКА із селища Цумань Ківецівського району поцікавилася, як нараховують пенсії, бо вона ніяк не може “добитися”, чому її чоловік отримує саме таку суму (тут не вказуємо). Конфіденційну інформацію пані Калитці буде надіслано особисто. А от ту, як зараз нараховуються пенсії, пропонуємо для читачів.
– З 1 січня 2008 року проведено перерахунок пенсії згідно із Законом України “Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України”  з урахуванням середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за 2006 рік (928,81 грн), коефіцієнту заробітної плати 0,90499 та коефіцієнту страхового стажу 0,38500, з урахуванням вартості одного року страхового стажу – 1,2.
Жителі села Старі Кошари Ковельського району цікавилися, чому не всі однаково платять за газ.
– Відповідно до постанови НКРЕ (від 19 грудня 2006 року) та Кабміну (від 8 грудня 2006 року) внесено зміни до “Правил надання населенню послуг з газопостачання” і з 1 січня 2007 року введені роздрібні ціни, диференційовані залежно від річних об’ємів споживання. Іншою постановою Кабміну України від 13 червня 2007 року знову внесено зміни до Правил, у тому числі і в частині застосування роздрібних цін для нових споживачів та визначення річного обсягу спожитого газу.
У цифрах це виглядає так: якщо за рік ви використали до 2500 м куб. газу, то за 1000 м куб. заплатите 315 гривень; якщо від 2500 до 6000 – 478 гривень; від 6000 до 12000 – 980 гривень; більше 12000 – 1173 гривні.
У зв’язку з тим, що від споживачів надходить велика кількість звернень, які не погоджуються з методикою встановлення цін на газ, ВАТ “Волиньгаз” звернувся з відповідним листом до НКРЕ. Якщо звідти надійде відповідь чи будуть внесені будь-які зміни до чинного законодавства, волинян про це буде повідомлено.

Після чотирьох років прохань важкохвора жінка матиме телефон

Жителі села Турія Турійського району звернулися з проханням відновити маршрут Ковель-Турія.
– Відповідно до протокольних рішень засідання комітету з підготовки та проведення конкурсу на перевезення пасажирів на приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування конкурс по групі рейсів на маршруті Володимир-Волинський – Тупали та Турійськ – Турія – Ковель не відбувся у зв’язку з відсутністю претендентів. Враховуючи побажання волинян, цей маршрут винесено на черговий конкурс, який відбудеться у квітні цього року.
Чому техогляд автомобілів підприємців-перевізників зобов’язали проводити на ВАТ “Волинь-АВТО”, – цим цікавилася підприємець Галина Носалюк.
– Відповідно до розпорядження голови Волинської облдержадміністрації від 7 червня 2007 року “Про поліпшення умов безпеки руху транспорту на автодорогах області” передбачено проведення техоглядів на сертифікованих станціях діагностичного контролю з використанням інструментальних засобів у відповідних умовах та за визначеними методиками. Такі умови створені на спеціальних комплексних підрозділах, що мають відповідну акредитацію та сертифіковані Держстандартом України. Такими підприємствами у нашому регіоні є лінії інструментального контролю транспортних засобів, які розміщені на ЛуАЗі, ВАТ “Волинь-АВТО, ПП “Волиньавтомотосервіс”.
Декілька дзвінків до Миколи Романюка було від лучан та жителів села Голишів Луцького району. Вони скаржилися на незадовільний рух маршрутного таксі №9а після того, як міською владою цей маршрут був переданий тролейбусному управлінню.
– На цьому маршруті в даний час працює десять міських автобусів з інтервалом руху згідно з графіком 15 хвилин. Коли один автобус сходить з рейсу, можуть виникати проблеми. За роботою міського пасажирського транспорту проводиться постійний контроль. Виявлені недоліки негайно усуваються, – така відповідь надійшла з міськради.
Жителі Любешова Василь ОЛІЙНИК та Микола ПАНАСЮК просили демонтувати станцію стільникового мобільного зв’язку, яку розмістили на території центральної районної лікарні, посилаючись на те, що це шкідливо для організму людей. І ось відповідь головного державного санітарного лікаря Волинської області пана Янка:
– За результатами розгляду і проведених лабораторно-інструментальних досліджень електромагнітного поля як на територіях, так і в приміщеннях поліклініки ЦРЛ, житлових будинків та школи, порушень вимог санітарного законодавства не встановлено. Рівні щільності потоку енергії не перевищують гранично допустимі (2,5 мкВт/см2) відповідно до Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу. Громадянам роз’яснено про відсутність окремих вимог і нормативів для рівнів електромагнітного випромінювання на радіоактивно забруднених територіях.
Звернення Тетяни Дейнеки, інваліда І групи, яка проживає в селі Видраниця Ратнівського району, дуже схвилювало волинського губернатора. Жінка уже чотири роки прикута до ліжка (розсіяний склероз), і, на жаль, на її прохання провести телефон місцева влада не реагує. Також вона просила довідатися, чи не могла б отримати гроші, які передбачені на санаторно-курортне лікування чи ще якусь матеріальну допомогу. Микола Ярославович пообіцяв взяти вирішення її проблеми під особистий контроль. І зараз ми можемо повідомити, що  фактично проблему нашої читачки вирішено.
– На даний час підвести до будинку Тетяни Дейнеки телефон неможливо через відсутність вільних номерів на АТС. Проте сусід Андріюк Сергій Федорович погодився на підведення паралельного телефону до її будинку. Після оформлення відповідних документів проблема буде вирішена. А ще в головне управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації направлено клопотання та акт обстеження матеріальних умов для надання одноразової грошової допомоги з обласного бюджету в сумі 2000 гривень.
Під час зустрічі з головою облдержадміністрації редактор газети “Вісник і Ко” Євген Хотимчук звернувся з проханням допомогти видати книгу самобутній волинській поетесі Наталії Лабнюк. Голова уважно вислухав його і сказав, що це прохання вирішать позитивно. І тепер ми можемо з приємністю повідомити, що він дотримав свого слова – гроші на видання книги виділені. В наступному місяці книга вийде у світ. Її автор щиро дякує за розуміння й позитивне вирішення питання.
Відповіді на інші окремі запитання волинян обов’язково будуть висвітлені у найближчих номерах тижневика. Чи задоволені читачі такими відповідями – це вже інша річ, принаймні вони знатимуть, як влада й чиновники налаштовані на вирішення їхніх проблем.
Підготувала Ольга ЖАРЧИНСЬКА

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>