Юлі – плюс, Януковичу – дуля

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Нарешті сталося те, на що чимало українців сподівалися ще влітку 2005 року: розпуск парламенту й проведення позачергових виборів. Цей передвиборний марафон для самих виборців проходив без особливого напруження, та й бажання голосувати у багатьох громадян України теж зникло, про що свідчить кількість тих, хто прийшов на виборчі дільниці. 30 вересня на майже 34 тисячах виборчих дільниць в Україні й 115-ти за кордоном проголосувало 57,94 відсотка виборців.

Найбільш активними були тернополяни, львів’яни, рівняни, волиняни й донеччани. Як і передбачалося соцопитуваннями, лідерами цих виборів стала Партія регіонів. Вона перемогла у восьми областях і місті Севастополь. Тобто це лідерство тримається на підтримці громадян, котрі проживають у найбільш заселених областях і, як правило, російськомовних. Найбільше Януковича і його компанію цінують на Луганщині (73,50 відсотка) й Донецькій області (71,99). Багато прихильників у нинішнього Прем’єр-міністра в Криму, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Харківській та Дніпропетровській областях. Не довіряють регіоналам волиняни (проголосувало 6,68 відсотка), іванофранківці (2,79), львів’яни (4,15), тернополяни (2,98), рівняни (0,4).
Блок Юлії Тимошенко дихає регіоналам у потилицю, набравши 30,77 відсотка голосів. Юлю підтримали аж у 15 областях України! А найбільше їй довіряють волиняни (57,57 відсотка виборців). Перемогла вона у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській, Житомирській, Кіровоградській та Полтавській областях.
Пропрезидентському блоку “Наша Україна – Народна самооборона” довіряють лише 14,28 відсотка громадян України. Президенту є над чим задуматися, готуючись до наступних виборів. Найбільша довіра до блоку в Івано-Франківській (37,17), Закарпатській (30,99) та Львівській областях (35,98). У межах двадцяти відсотків цей блок підтримали виборці Вінниччини, Волині, Рівненщини, Сумщини і Буковини. Найбільше помаранчевим не довіряють у Севастополі, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Харківській та Херсонській областях.
Як не прикро, але комуністи в Україні ще тримають свої п’ятивідсоткові позиції (5,37). Зрозуміло, що їм найбільше довіряють на Сході й Півдні держави, а саме: у Криму, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Харківській областях. Та найбільшим авторитетом Петро Симоненко користується у місті Севастополь – там він набрав аж десять відсотків голосів, і у Херсонській області – понад дев’ять відсотків. Як і на минулорічних виборах, його не сприймають іванофранківці (0,71 відсотка), тернополяни (0,67) і львів’яни (1,02).
Для багатьох стало несподіванкою, що тривідсотковий прохідний бар’єр подолав “Блок Литвина” (3,97). Найбільше його підтримали земляки-житомиряни (8%), у межах 5-6 відсотків колишньому спікеру довірили мандат виборці Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Одеської, Рівненської, Хмельницької, Черкаської областей та місто Київ. Цікаво, що найменшу кількість голосів він набрав у Донецькій та Івано-Франківській областях.
А от Мороз, як і передбачалося, опинився поза політичними іграми. Він “догрався”, а точніше, яскраво відкрив свою сутність влітку 2006 року. Набравши лише 2,94 відсотка голосів, Соцпартії у парламенті не буде.
Волиняни цього року найбільше голосів віддали Блоку Юлії Тимошенко. Пропрезидентському блоку довіряє 20 відсотків, регіоналам – 6,68 відсотка, комуністам – 2,73 відсотка, “Блоку Литвина” – 4,67 відсотка, а соціалістам – 1,88 відсотка волинських жителів.
Загалом особливих інцидентів на виборах на відмічено. Правда, як і на попередніх, чимало проблем виникло зі списками – хтось не міг себе знайти, а до когось приходили запрошення на ім’я тих, хто вже давно помер. Було, що зі списків “випадали” цілі будинки. Те, що із Донецької, Луганської, Одеської областей та Криму не надходять остаточні результати виборів, не що інше, як спроба їх фальсифікувати (із 1902 виборчих дільниць у ЦВК поки що немає жодної інформації про результати виборів). Очевидно, що регіонали намагаються “домалювати” якісь відсотки собі й не проти “притягнути” до парламенту Мороза. Як і після кожних виборів, після цих теж розповідають цікаві факти. Так, на одній із виборчих дільниць у Луцьку в бюлетені у квадратику навпроти Блоку Юлії Тимошенко стояв “плюс”, а біля квадратика навпроти Партії регіонів – дуля. Хотілося б, щоб таким був і остаточний результат виборів. Хоча попереду ще чимало несподіванок...
(Дані на 2 жовтня. Оброблено більше 95 відсотків бюлетенів).
Ольга ЖАРЧИНСЬКА,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>