У будинку, де жив Бандера, розводили курей?

Однiєї зарплати Президента України вистачило б на реставрацiю та вiдкриття садиби-музею Степана Бандери у Стрию. Чи ж дасть?
Бандеру згадують часто, особливо під час чергових виборів. Ось і зараз Львівщиною покотилися чутки, що нарешті у Стрию,  де жив малий гімназист Степанко Бандера, буде музей-садиба імені  всенародного героя.  Поки що унiкальнi документи Бандери припадають пилом у шафах його родини, а в будинку  живуть павуки та гнiздяться ворони.
Вистачить нашим депутатам відваги потрусити свої кишені  чи доведеться нам всім пустити шапку «по кругу», аби прогнати зі Стрия ворон? Бути чи не бути музею-садибi Степана Бандери у Стрию?  Таїсія Гайдукевич, заступник мера мiста з гуманiтарних питань, також роздумує над цим.
– Панi Гайдукевич, ходять чутки, що в  Стрию має вiдкриватися музей-садиба Степана Бандери. Коли ж українцi i гостi зможуть переступити цi iсторичнi пороги?
– До нас також доходять такi чутки. Телефони в мiськрадi обриваються, але я не знаю, звiдки цей дим без вогню. Відкриття садиби-музею не планувалося цього року взагалi. У міському бюджетi на такi витрати немає грошей. Бюджет бiдний, а нинi у зв’язку з пiдняттям цiн на електроенергію ми взагалi не знаємо, як доживемо до кiнця року. Й навiть якщо у нас з’являться якiсь кошти, ми їх всi до копiйки вiддамо на ремонти школи.
– То музей Степана Бандери Стрию не потрiбен?
— Та що ви! Ми розумiємо, що вiдкриття садиби Степана Бандери є питанням вкрай необхiдним не лише для Стрия чи заходу, але й для України в цiлому. На жаль, ситуацiя з аварiйнiстю шкiльних закладiв на сьогоднi для нашого міста є бiльш нагальною. А з відкриттям музею-садиби Бандери мiсто мало б чудовий iсторичний комплекс. Тим паче, що у нас вже є музей жертвам репресiй, героям визвольної боротьби, є i пам’ятник Степану Бандерi. Але мiсцевий бюджет реставрацiю й вiдкриття садиби не потягне, тож не потрiбно створювати iлюзiї.
– Можете описати, у якому станi знаходиться будинок, який мiг би стати музеєм Степана Бандери?
– Теоритично ця садиба є. Це дiм Степана Бандери на вулицi Львiвськiй. Тут він жив усi роки під час навчання у Стрийськiй гiмназiї. Пiзнiше у примiщеннi цього будинку була державна iнкубаторська станцiя. Сьогоднi будинок Бандер закритий, вiкна забитi дошками. Родичi героя зiбрали кошти i вiдродили меморiальний скверик бiля садиби Бандер. Гроші в основному поступали з дiаспори. Окрiм того, на кошти родини цього року було перекрито дах. Сам будинок дуже старий, вже має трiщини i вимагає капiтального ремонту. Тому для того, щоб вiн мiг функціонувати, потрiбні дуже великi кошти.
– Чи має Стрий достатньо матерiалiв для вiдкриття музею?
– Безперечно. Навiть і для того музею, що вiдкривався у селi Задеревцi, де мав парафiю батько Бандери, матерiали давало наше мiсто. У нас же є чудовий краєзнавчий музей “Верховина”, є люди, якi дослiджують життя Степана Бандери на науковому рiвнi. Власне, у садибi на Львiвськiй, де він жив, планувалося двi кiмнатки видiлити пiд музей, а решту будинку використати пiд просвiтницький центр, бiблiотеку, тобто там мала бути цiла туристична iнфраструктура.
– Скiльки потрiбно грошей, щоб не лякати дiтей та туристiв будинком Степана Бандери, в якому забитi дошками вiкна?
– Орiєнтовно – 50-70 тисяч гривень. Можливо, для Києва чи Львова це мiзерна сума, але для нашого мiського бюджету це великi грошi.
Свiтлана МАРТИНЕЦЬ,
Львівська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>