На Шацьких озерах за тернопільського Фараона пропонували 270 євро

Кожен мисливець бажає знати, де сидить фазан... У Тернополі його можна побачити у самому центрі міста, на плечі у Юрія Розчинюка. За плату він надає усім бажаючим можливість сфотографуватися з яскравою птахою на руці: кадр на власному фотоапараті коштує три гривні, на техніці пана Юрія – шість. Охочих „увічнитися” з красенем не бракує.

Свого пернатого товариша за смугастий пір’яний „фартушок” на шиї, який нагадує накидку єгипетських царів, Юрій Розчинюк назвав Фараоном. Йому зараз п’ять років, а взагалі фазани живуть 15-20 років.
– Фараон дуже ручний птах, не боїться людей, – каже Юрій. – Крім зерна, любить поласувати печивом, морозивом, а найбільше – комашками і мурашиними яйцями. Інколи з’їдає ос, але часто просто б’є їх для “спортивного інтересу”.
Щоб навчити фазана не боятися людей, сидіти у них на руці і не клювати у чоло, потрібно, за словами власника, „побавитися” з птахом тиждень-два. Правда, природні свої потреби Фараон справляє, не звертаючи увагу ні на які команди Юрія. Деколи птах, почувши музику, намагається зімітувати її – свистить, токує і навіть, як соловейко, тьохкає.
– Я помітив, що він сам полюбляє виходити „на люди”, „спілкуватися” з ними. Правда, якщо фазан має пару, то йому таке спілкування не потрібне, – каже Юрій.
На Шацьких озерах тернополянину за Фараона пропонували 270 євро, але природолюб відмовився продавати барвисту красиву пташку. Звик до неї.
Вдома у Юрія Розчинюка, крім Фараона, є ще один фазан, пугач Філька, і два яструби. Юрій, виявляється, – любитель полювання із хижими птахами, іноді виходить у поле на зайця з яструбом-тетерев’ятником чи пугачем. 
Євгенія ЛІЩУК,
м. Тернопіль

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>