Викрадають мобільний телефон

Ти тримаєш в руках свій мобільник. Який же він гарний, розумний, дорогий! Не хочеться віддавати його в руки якимось дармоїдам, правда? Однак, щоб не потрапити в бандитські пастки, треба знати ворогів в обличчя.

Отже, обличчя. Їх три типи. Перший тип всім відомий, оскільки має загрозливий вигляд – це ті, хто спочатку просить цигарку або цікавиться, як пройти в бібліотеку о другій годині ночі. Відразу зрозуміло, в яку “бібліотеку” підеш ти, якщо не даси їм цю цигарку. Навіть якщо і даси, то все одно підеш, але пізніше, після того, як віддаси їм свою мобілку. На жаль, якщо хочеш залишитися живим і неушкодженим, доведеться це зробити.
Місця, де ці суб’єкти “пасуться”: темні вулиці, під’їзди будинків і т.д.
Другий тип також видно за версту: неохайно одягнуті хлопці, які завжди роблять вигляд, що їм дуже хочеться спати. Стоячи з напівзаплющеними очима поруч, вони “дрімають”, але при цьому спритно працюють руками. Крім неохайності чи “сонливості”, є ще одна ознака: “ширма”. Це або пакет (такий же неохайний, як і сам господар), або куртка, яка вішається на одну руку і прикриває іншу, яка “працює”. Побачивши подібну особу на горизонті, ховай мобільник.
Місця: багатолюдні базари, переповнений громадський транспорт, в якому вони часто тусуються біля дверей. Отже, краще пройти подалі в салон і сховати свій мобільник поглибше.
Третій тип – з вигляду дуже пристойний, навіть газету в транспорті читає. Тільки дивитися в чужу пресу довго не варто. Поки простак вивчає свіжу пресу, її хитрий власник “взуває” все, що погано лежить в чужих кишенях і сумках. Висновок: читай тільки своє і бережи свої цінності.
Місця ті ж самі, плюс маршрутки.
Отже, з вовками розібралися.
Тепер розберемося з вівцями: як захиститися від нападників.
Витягни батарею мобілки і запиши на всяк випадок п’ятнадцятизначний номер, який ти побачиш на задній панелі “труби” над штрих-кодом. За “бугром” за цим ІМЕІ – унікальному номеру телефону – вже навчились блокувати викрадені телефони. Може, і ми доживемо до такого щастя.
Якщо мобільник у тебе дорогий, не вихваляйся ним де треба і не треба. Це негарно і, до того ж, шкідливо. Коли застрахуєш його добре, тоді демонструй скільки завгодно.
Не давай незнайомим людям телефонувати з твого мобільника. Найпоширеніша відповідь: “Сіла батарейка”.
Тепер розберемося із ситуацією, коли мобілку вже викрали.
Якщо це сталося у багатолюдному місці, позич телефон у друга і набирай свій особистий номер. Хитрі джентльмени удачі відразу після крадіжки витягають SІМ-картку, але ти можеш виявитися спритнішим. Якщо почуєш знайому мелодію, спробуй повернути телефон.
Якщо мелодію не чуєш, але дзвінки йдуть, надішли sms-повідомлення про те, що готовий заплатити викуп. Раптом погодяться?
Коли поруч немає “дружнього” мобільника, залишається повідомити в абонентську службу твого оператора про те, який у тебе сьогодні “вдалий” день. Оператор втішить тебе і запитає, ким ти у них рахуєшся: контрактником чи анонімним користувачем? У першому випадку, якщо “сімку” не викинули, по викраденому номеру можна простежити, куди телефонує новий власник картки. Можна звернутися в міліцію і попросити за допомогою списку дзвінків встановити стеження. Якщо ж картку витягнули, варто заблокувати номер, щоб грішми на цьому рахунку не скористалися. Через деякий час тобі його спокійно відновлять, правда, не безкоштовно. Анонімним користувачам, тобто тим, хто купує окремі пакети, такі послуги не надаються. Коли на телефон є всі документи, можна пошукати його на радіоринку чи на “барахолці” в Інтернеті. Знайдеш – сміливо заявляй, що він викрадений, і показуй права на мобільник.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>