У Карпатах зацвіла джонджура, яка стимулює чоловічу силу

У червні у високогір’ї Карпат зацвіла рідкісна лікарська рослина тирлич жовтий. Щоправда, горяни дали їй іншу назву – джонджура. За своїми лікувальними властивостями вона не менш ефективна, ніж славнозвісний женьшень. Тирлич жовтий є дуже рідкісною багаторічною трав’янистою рослиною, яка, до речі, занесена до Червоної книги. У висоту вона сягає від 50 до 120 сантиметрів, цвіте жовтим суцвіттям. У медицині використовують виключно корінь тирличу. Медпрепарати, виготовлені з нього, поліпшують функціональну діяльність органів травлення, збуджують апетит, стимулюють секрецію шлункових залоз, посилюють моторику травного каналу), мають протизапальні й антисептичні властивості, виявляють глистогінну дію. У народній медицині вживають для загального зміцнення організму, стимулювання діяльності печінки, жовчного міхура, при блідій немочі у недостатньо розвинених дівчат, при цинзі й артриті різного походження, хворобах селезінки, жовтяниці, печії, відригуванні й катарі шлунка, від метеоризму, дизентерії та запорів, як жарознижувальний засіб при застудних захворюваннях органів дихання. Крім того, відваром коріння лікують гнійні рани. Ті, хто вживав джонджуру, стверджують, що вона піднімає життєвий тонус, омолоджує організм і стимулює чоловічу потенцію.
Палкий місцевий природолюб і краєзнавець Омелян Ковальчук знає місця, де росте тирлич жовтий-джонджура: гори Попадя (1740 м), Висока (1803 м), Ігровець (1804 м), північний схил Сивулі (1836 м). Заготовляють цілющий корінь восени або ранньою весною, до того ж, рослини віком не менше чотирьох років.
Омелян Семенович стурбований тим, що останніми роками місця, де росте тирлич жовтий, буквально окупували травознавці не лише Прикарпаття, але й з-за кордону, особливо ж з Польщі. (Недарма ще на старих польських топографічних картах символ тирличу нанесено в окремих регіонах Карпат.) Вони мають одну мету: якомога більше заготувати цілющого коріння. Дійшло до того, що нині в Польщі почали додавати джонджуру в алкогольні напої…
Отож, як вважає добродій Ковальчук, потрібно зробити все можливе, аби не допускати масової заготівлі цієї рослини, а точніше – її повного винищення.
Іван ІВАНИШИН,
Івано-Франківська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>