За тиждень до Великодніх свят ціни на Тернопільському ринку почали «грати м’язами». Найбільш ходова полядвиця коштує 52-55 грн за кілограм, шинка яловича – 23-42, свиняча – 35-46… Якщо м’ясом дехто запасався заздалегідь, то ковбасу на два тижні у холодильник не сховаєш – хочеться свіжої. За кілограм «пальцем пханої» ще тиждень тому просили від 62 гривень за кілограм. Під свято ж ціна скаче за 70. Тверді сири заважать від 36 грн за кіло, масло – від 45 грн, спреди – від 13. Не тішить вже й ціна на рибу. Помідори й огірки можна придбати в середньому по 17 грн за кілограм, капусту – від 14, а за стільки ж зеленої цибулі і болгарського перцю продавці хочуть усі 40! Кілограм яблук коштує 13 гривень, апельсинів – 17, бананів – 20. Обходячи нескінченні ряди ринку, можна побачити все, крім гречки. Вона, як і раніше, у дефіциті. З понеділка у Тернополі продають паски. Півкілограмова коштує 12-17 гривень, найдрібнішу можна придбати за 8.
То у скільки обійдеться великодній кошик? Кладемо пасочку (12-17 грн), з десяток крашанок (6-20 грн), півкіло печеної шинки (35-40 грн), шматочок бочка (25-35 грн), кільце домашньої ковбаски (25-30 грн), кусочок сиру (15-20 грн), пачечку масла (12-16 грн), дрібку солі, хрін. Виходить солідно навіть для невеличкої сім’ї – 130-180 гривень. Витрати велика родина помножить щонайменше втричі. Це «стіл» без фруктів та овочів і за умови, що сам кошичок у вас вже є. Смачного!
Світлана КЛОС,
Наталія КРАВЧУК
Comments: |