Мисливець у річці вполював снаряд «Катюші»

Хтозна-скільки ще вибухонебезпечних боєприпасів таїться на дні річки Горинь, яка у роки Великої Вітчизняної війни тривалий час була фронтовою лінією. Принаймні, нині їх поменшало на дві одиниці – реактивний снаряд від “Катюші” та артилерійський снаряд. А реальним це розмінування стало завдяки підводному мисливцю Сергію Партасу.
Сергій Партас полюбляє не тільки підводне полювання, але й фотографування. Саме завдяки фотооб’єктиву у водяному масиві біля села Рясники Гощанського району та села Решуцьк Рівненського району підводник у річковому мулі помітив підозрілі предмети. Їхні обриси явно нагадували вибухівки. 
Про знахідку підводник-мисливець одразу повідомив органи виконавчої влади. Невдовзі небезпечні відрізки річки було взято під охорону співробітниками міліції та подано заявку на знешкодження до обласного управління МНС. У зв’язку з тим, що підозрілі предмети знаходилися на значній глибині, на обстеження вказаного акваторію річки прибув спецпідрозділ саперів-піротехніків з міста Хмельницький. Під керівництвом першого заступника начальника Головного управління МНС у Рівненській області Сергія Соломчука еменесники взялися до виконання бойового завдання – обстеження вибухонебезпечних предметів.
Спочатку було встановлено, що в одному місці лежить 60-кілограмовий реактивний снаряд М-13 до радянської “Катюши”. Через декілька годин напруженої та небезпечної роботи його підняли на берег річки, завантажили у спецавтомобіль, вивезли у безпечне місце та знешкодили.
А ось іншу знахідку вирішили знешкодити на місці, адже артснаряд перебував у бойовому стані. Вибух здійняв над річкою десятиметровий водяний стовп. Усе це мало привабливий, ефектний вигляд, але слава Богу, що це стало контрольовано.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>