У Рівному «відкопали» ритуал,

Ритуальні поховання – не дивина для археологів. Таких місць знайдено чимало. Проте рідкість, щоб вік могильника  сягав  трипільської культури: кінця четвертого – початку третього  тисячоліття до нашої ери. Схоже, що саме на таку рідкість натрапили рівненські археологи.
Житель Рівного 62-річний Олександр Філінський біля власної оселі копав рова для прокладання водопроводу. Несподівано натрапив на кістки. Каже, спершу не збагнув, що вони людські. Думав, то останки якоїсь тварини. А невдовзі біля кісток  натрапив на якийсь предмет, потім – на другий. Вони були біля голови та ніг. Коли ж таке розташування побачили рівненські археологи, то переконалися – це справжнє древнє ритуальне поховання, коли біля покійника ставили різні предмети, аби його душа у потойбічччі не знала митарств.
Серед цих предметів вирізняється ліпна глиняна посудина – тарілка, характерна для усіх давніх поховань. Вона була пофарбована у бордовий колір, і на ній збереглися рештки фарби, оздоблення періоду пізнього трипілля. Рідиною з такої тарілки намащували тіло покійника. Крім того, виявлено чотири амфорні посудини: три цілі й одна зруйнована. А ще –набір крем’яних ножів. Лежала у могильнику також крем’яна шліфована сокира.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>