100-річчя Свято-Іллінського собору в Дубні

Як розповідає письменник, науковий працівник  Державного історико-культурного заповідника міста Дубна Микола Пшеничний, храм  збудований у 1908 році поблизу того місця, де колись була стара дерев’яна з такою ж назвою церква. Можна припустити, що вона була закладена і названа на честь брата князя Костянтина Острозького – Іллі (1539 р.), маєтності якого 1576 року перейшли до князя Костянтина Острозького. 
Архітектурна стилістика собору цілком вкладається в канонічні рамки неоросійського стилю. П’ятиверха, п’ятикутна цегляна споруда з прилягаючою з півночі дзвіницею, збудованою у ро-сійсько-візантійському стилі.
У 1908 році церкву освятив архієпископ Волинський і Житомирський  Антоній. У 1909 році Свято-Іллінську  церкву  розпорядженням святого Синоду перейменували  у  собор. Надалі протягом цілого століття собор був опорою православної віри.
Характерно також, що великою святинею тут  до недавнього часу  вважалася Благодатна ікона Богоматері в перлах, подарована князем Костянтином Острозьким спочатку Дубенському Спаському, потім передана Чеснохресному монастиреві, згодом – Іллінському соборові, звідки, на жаль, невідомо куди зникла.
Сергій НОВАК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>