Відібрали пільги у ветеранів та інвалідів

З ухваленням нового Податкового кодексу пішов у небуття транспортний податок. Його замінили збором, який додаватиметься до вартості бензину. Таким чином уряд використав досвід європейських законодавців, запровадивши систему “більше їздиш – більше платиш”. В цілому цю новину з радістю сприйняли більшість автомобілістів. Проте влада, запроваджуючи європейські стандарти, вкотре забула про українську специфіку. В Україні чимало категорій населення користувалися пільгами.
– Тепер мені, як і всім, доведеться платити транспортний збір. Раніше на це у мене була пільга. Влада забула про таких, як я, не передбачивши ніякої компенсації, – каже інвалід ІІ групи, ветеран праці з Рівного Анатолій Демчук.
Зазначимо, що з додаванням ставки збору до вартості бензину пільги втратили учасники бойових дій в Афганістані, інваліди та ветерани війни, перша та друга категорії «чорнобильців».
– Про цю проблему ми знаємо, але тепер це не у нашій компетенції, – коментує ситуацію інспектор Управління Державтоінспекції УМВС України у Волинській області Олександр Паламарчук. – Раніше транспортний збір вираховували залежно від об’єму двигуна, тепер він закладений у вартість бензину. І виникла колізія, адже про відміну пільг ніби нічого не сказано, але і яким чином право на неї реалізовуватиметься на практиці – теж не передбачено.
Поки що усі компетентні органи радять “обікраденим” пільговикам збирати чеки із заправок. Можливо, у майбутньому цю проблему врегулюють – і частину коштів, сплачених за бензин, повернуть.
Це можна було б легко зробити, аби на чеках окремо вказувалася вартість пального і кількість сплаченого транспортного збору.
Проте уряд зі ставкою збору ще остаточно не визначився, але певний відсоток оператори АЗС у ціну бензину уже заклали.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>