Дорожчає хліб

Після раптового скачка ціни на гречку покупців “ощасливили” здорожчанням борошна. Хлібопекарі вже підняли вартість своєї продукції. В тому числі – й на так звані “соціальні” сорти хліба.
На Рівненщині працює понад десять крупних хлібопекарських підприємств. Як нас запевнили в обласному відділенні антимонопольного комітету, на сорти хліба простої рецептури (“соціальні”) ціна не підіймалася з… 1 січня 2010 року!
– За понад рік ми тут не допустили жодного підвищення, – говорить Віктор Боденчук, заступник голови Рівненського територіального відділення антимонопольного комітету України. – Хоч деякі хлібозаводи робили спроби підняти ціну на соціальний хліб. Якщо в регіон найближчим часом не надійде борошно з аграрного фонду, подорожчання хліба неминуче. Очікується підвищення до 10%. Уже маємо клопотання від двох підприємств, які планують з 5 березня підняти вартість деяких видів продукції.
Тим часом у державній інспекції з контролю за цінами у Рівненській області говорять: протягом минулого року несовісних хлібопекарів було оштрафовано на понад 20 тисяч гривень за необґрунтоване завищення певних статей витрат при розрахунках собівартості хліба. Як би не було, тут все-таки ціна на деякі сорти “соціального” хліба залишається найнижчою в Західному регіоні держави. Найдешевший (з борошна першого ґатунку) коштує 2 гривні 43 копійки за кілограм, найдорожчий (з борошна вищого ґатунку) – 5,32.
Західні сусіди рівненчан радо потирають руки: Волинь – єдина область в Україні, де створено реальний страховий запас зерна (заготували 4,1 тисячі тонн). Тож нині забезпечується його помел і відпуск хлібопекарям для випічки хліба простої рецептури. Але це не вберегло від здорожчання найбільш популярних в регіоні буханців. Деякі підприємства підвищили вартість продукції ще в середині лютого чи останні дні зими, а ВАТ “Хліб” “ощасливив” покупців з 1 березня. Пояснюють це не тільки зростанням вартості борошна, а й енергоносіїв, пального, заробітної плати… Серед “монополістів” найдешевший продукт споживачам пропонує ВАТ “Ковельський хлібокомбінат” – хліб “Дарницький” за ціною 3,53 грн за кілограм.
На Львівщині ціни на «соціальний» хліб не зростали від серпня минулого року, запевнили в обласному відділенні антимонопольного комітету. Найдешевша 700-грамова паляниця з суміші борошна пшеничного ІІ ґатунку та житнього коштує 1 гривня 90 копійок без ПДВ (кілограм такого хліба заважує приблизно на 3,25 грн).
Наталія КРАВЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>