Пізня осінь – сезон забою птиці. Її м’ясо селяни заморожують або ж переробляють на тушонку. А от гусячий жир здавна використовують як лікарський засіб. Наприклад, у багатьох населених пунктах Волині, де в індивідуальних господарствах утримують цю птицю, гусячим жиром запасаються на цілісінький рік. Його перетоплюють на водяній бані, доводять до кипіння і виливають у скляні банки, які зберігають у прохолодному місці. Потім ці народні ліки використовують при ангіні, кашлі, додаючи до гарячого молока з медом. Ефективний він і при бронхіті: на ніч хворому розтирають груди горілкою, а потім втирають гусячий жир. Якщо у трударів обвітрилися чи потріскали від роботи руки, він також допомагає. Навіть коли в корови є рани на дійках, то і тут використовують топлений жир саме цієї птиці. Тож люди дбають, аби його (заготовленого восени) вистачило до наступного сезону.
Використовують жир і для живлення шкіри, що «в’яне». Його змішують з декількома краплями камфорного масла. Наносять на обличчя, а за півгодини змивають теплою водою. Дуже швидко шкіра стане більш підтягнутою і молодою.
Цілителі радять лікувати геморой маззю, приготовленою на основі гусячого жиру. Для цього його потрібно 300 грамів. Додати розтерті на порошок шавлію, каштан і ромашку (по 20 г). Маззю тиждень змащувати гемороїдальні шишки, зробити перерву на тиждень, а потім повторити курс.
Comments: |