Не хочеш грипувати?

Ситуація із захворюваністю в області поки що не є епідемічною. Цю інформацію було підтверджено заступником головного державного санітарного лікаря області Миколою Яциною на черговому засіданні луцького прес-клубу реформ.


Хоча в жодному районі області підвищення епідемічного порогу не спостерігається, хворих таки вистачає. Сьогодні маємо вже 2860 чоловік із гострою рес-піраторною вірусною інфекцією, в тому числі 9 осіб лікуються від грипу. Серед хворих – 57,5 відсотка складають діти до 14 років. 60 чоловік госпіталізовано.
Як стверджує Микола Яцина, тенденція захворювань зростатиме і надалі. А, враховуючи останні прогнози, можна зробити припущення, що пік епідемії грипу очікується в кінці лютого – на початку березня. На даний момент навчальні заклади закриті через морозну погоду. Заступник головного лікаря санепідемстанції Волинської області Лариса Дудковська зазначає, що при морозі мінус 20 градусів забороняється навчання дітей молодшої ланки. Якщо ж на вулиці буде ще й вологість велика та вітер пронизливий – не підуть до школи і старшокласники.
А поки і дітям, і дорослим слід подбати про своє здоров’я. Найдієвішим методом для профілактики грипу медики вважають щеплення. Ці дні можна вважати останнім терміном для вакцинації, адже імуновідповідь організму на введену вакцину спостерігатиметься лише через місяць. Щоправда, ціна вакцин, які зареєстровані в Україні (а їх п’ять і усі привізні), досить висока: від 46 гривень і більше за одну дозу.
Крім того, зробити вакцинацію медики просять ще й через реальну загрозу пандемії пташиного грипу. Як зазначив Микола Яцина, міграційна карта перельоту птиці таки підтверджує – небезпека існує для західних регіонів України вже весною (особливо для Закарпаття). Звичайно, вакцина від людського грипу не буде панацеєю від мутованого пташиного. 
Окрім щеплення, не слід забувати і про загальнодоступні профілактичні методи від грипу. Зокрема вважається, що у цю пору слід вживати тільки натуральні продукти. Бо та їжа, в складі якої є емульгатори та різні замінники і харчові добавки (майонези, кетчупи, ковбаси і навіть соки) пригнічує імунітет.

Мирослава КОСЬМІНА,
м. Луцьк
До речі Про симптоми грипу
Взагалі, у перші дні дуже важко відрізнити гостре респіраторне  захворювання від небезпечного грипу. Однак раптовий початок хвороби із високою температурою, біль у м’язах та головний (у ділянці лоба та очей) і є основними симптомами грипу. Крім того, оскільки вірус є активним до ураження судин, характерною буває і кровотеча з носа.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>