Петро Бойчук: «Питання про звільнення Тимошенко до саміту ЄС втрачає актуальність»

Нові обставини, які з'явилися у справі Лазаренка-Тимошенко, можуть стати підставою для перегляду Євросоюзом своєї позиції щодо негайного звільнення Тимошенко напередодні євросаміту та підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Не можу не погодитись з думкою депутата Волинської обласної ради Андрія Мельника, який зазначає: «Якщо в судах підтвердиться інформація про завдані пані Тимошенко колосальні збитки державі Україна, ті єврочиновники, які опікуються врегулюванням ситуації з Тимошенко, можуть в очах європейської спільноти заробити сумнівну репутацію людей, які закривають очі на темні оборудки з грошима».

Цю позицію підтверджує і керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу «Перспектива» Євген Черненко. За словами експерта, у Євросоюзі дуже негативно ставляться до тіньових доходів. Якби європейці володіли повною і достовірною інформацією про діяльність Тимошенко під час перебування керівником ЄЕСУ, коли уряд України очолював Павло Лазаренко, цілком імовірно, що їх позиція в питанні Тимошенко зазнала б істотних змін.

Як відомо, цими днями Міністерство доходів і зборів України почало судовий процес у США та Швейцарії для захисту державних інтересів у справі про розкрадання 200 мільйонів доларів, у якому підозрюються екс-прем'єри Юлія Тимошенко і Павло Лазаренко. Ця обставина уже стала поштовхом для зміни риторики єврочиновників стосовно питання звільнення Юлії Тимошенко. Так, за повідомленням радіо «Свобода», польська газета Rzeczpospolita оприлюднила міркування експертів, котрі вважають, що Брюссель «готовий підписати угоду про асоціацію з Україною без помилування владою Києва Юлії Тимошенко».

В Європі починають розуміти, що робити питання звільнення Юлії Тимошенко розмінною монетою у задоволенні євроінтеграційних прагнень України було б нерозумно. Зрештою, це не відповідає й інтересам самої Європи, яка в підписанні Угоди про асоціацію України і ЄС зацікавлена не менше, ніж Україна.

Петро Бойчук, директор Луцького педагогічного коледжу

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>