У заповіті Бен Ладен заборонив синам співпрацювати з «Аль-Каїдою»

Усама бен Ладен був обличчям міжнародного тероризму. Це він заснував організацію «Аль-Каїда» – військову транснаціональну мережу, основною метою якої була допомога арабам, які воювали в Афганістані проти СРСР. Однак коли після захоплення Іраком Кувейту американці розмістили свої війська в Саудівській Аравії, Усама бен Ладен побачив у цьому осквернення рідної землі. І в 1998 році він видав релігійний указ, в якому говорилося, що обов’язок мусульман – вбивство американців і їхніх союзників.
Усамі бен Ладену приписують організацію кількох найгучніших терактів, у тому числі й найкривавішого в історії людства, що стався 11 вересня 2001 року у США. Американські спецслужби довго полювали за терористом №1. І врешті світ потрясла новина: бен Ладена вбито.
Американським розвідникам вдалося вийти на кур’єра цього терориста чотири роки тому. А близько двох років тому було визначено район проживання його і брата у Пакистані. Проте лише у серпні 2010-го встановили точне місце – у Абботтабаді, що за 56 км на північ від Ісламабада. Триповерховий приватний житловий комплекс (його вартість оцінюється у понад 1 млн доларів), де вони мешкали, був схожий на фортецю, загороджену двома воротами з системами безпеки, зовнішніми стінами заввишки 3,6-5,4 м з колючим дротом зверху, і розділений внутрішніми стінами – для додаткової конфіденційності. Ні телефону, ні Інтернету там не було, навіть сміття з будівлі не вивозили, а спалювали. Тож доступ до оселі був дуже обмежений.
Спецоперацію американці тримали в таємниці від пакистанської влади, щоб уникнути витоку інформації. У США про неї знала лише невелика група людей. А представників тамтешньої влади не інформували доти, поки американський вертоліт з тілом бен Ладена не залишив пакистанський повітряний простір. Усього в ході операції спецназівці застрелили п’ятьох осіб – самого терориста, його сина, зв’язкового Ахмеда ель-Кувейта, одну з дружин і брата.
Аналіз ДНК підтвердив, що тіло убитого належить Усамі бен Ладену. Аби місце його поховання не стало місцем паломництва, було вирішено викинути його у море.
Про вбивство «терориста №1» президент США Барак Обама повідомив у спеціальному телезверненні. Після цього біля його резиденції у Вашингтоні зібралися тисячі американців, що святкували цю подію. Але чи стане від цього у світі спокійніше?
Хто стане наступником бен Ладена в «Аль-Каїді»? Поки це питання відкрите. До речі, у своєму заповіті, складеному через три дні після 11 вересня 2001 року, терорист №1 наказав своїм дружинам (а їх мав чотири, серед яких і його двоюрідна сестра) більше не виходити заміж, а синам (мав за різними джерелами від 12 до 24 дітей) – не співпрацювати з «Аль-Каїдою». Сам же Усама був одним із 52-х дітей мультимільйонера Мохамеда бен Ладена.
Підготувала Світлана РІДНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>