У тюрми Казахстану – налагоджувати контакти

Нещодавно організація Penal Reform International (Міжнародна тюремна реформа), яка має консультативний статус при ООН та Раді Європи, запропонувала представникам з України взяти участь у робочій поїздці до Республіки Казахстан. Від Волині туди поїхав референт голови правління Міжнародного Товариства Прав Людини Георгій Корнієвський. Мета поїздки – знайомство з практичними методами роботи з громадського контролю місць позбавлення волі у Республіці Казахстан та налагодження професійних контактів між громадськими організаціями і тюремними системами Казахстану та України.
За декілька днів перебування вибірково провели моніторинг в нещодавно побудованому слідчому ізоляторі та декількох колоніях різних видів режимів, оцінювали умови проживання, медико-санітарне забезпечення, харчування неповнолітніх юнок, дорослих жінок та дітей у дитячому будинку в колонії суворого режиму.
Вразила відсутність специфічних запахів у їдальнях та інших приміщеннях тюрем. У Казахстані на одного засудженого держава в день виділяє приблизно 25 гривень. Ув’язнений має право працювати, зароблені гроші кладе на свій особистий рахунок, без його згоди ніхто не має права вирахувати якісь кошти навіть по судовому позову. Установа утримує засудженого за кошти держави. Весь відпрацьований час на виробництві протягом виконання покарання зараховується до робочого стажу.
На відміну від України, в Казахстані вже навіть існує і реально працює на практиці окремий закон, який регламентує здійснення громадського контролю за кримінально-виконавчими установами Республіки Казахстан. Що не завадило б створити й у нас.
Георгій КОРНІЄВСЬКИЙ,
референт голови правління Міжнародного Товариства Прав Людини-Українська Секція, координатор роботи у Волинській області
(При виникненні порушень ваших прав або прав ваших близьких, які відбувають покарання, прошу звертатись за вказаними телефонами.
Тел.: 8-050-5404991, 8-067-3323947, тел./факс 8 (03352) 3-33-44.)

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>