Попіл – цінне добриво

Попіл - доступне всім цінне добриво. Хоча дехто відносить його до малоефективних і нехтує ним, та він за впливом на врожайність значно перевищує промислові мінеральні добрива.

Його можна використовувати для вапнування кислих грунтів замість вапнякових матеріалів. Цінність пічного попелу відзначається тим, що калій і фосфор у ньому містяться у доступній для рослин формі. У попелі переважає вуглекислий калій. У ньому майже немає хлору - шкідливого для мікроорганізмів і рослин елементу. Тому попіл найбільш корисно використовувати під чутливі до хлору культури - картоплю, суниці, малину. Попіл на кислих грунтах створює сприятливі умови для росту і розвитку рослин, діяльності мікроорганізмів, особливо азотофіксуючих бактерій, і тим самим покращує азотне харчування рослин.

Під картоплю, буряки, моркву, капусту, огірки та інші овочеві культури попіл найкраще вносити в борозни і ямки.

Деякі городники змішують попіл з добре перегнилим торфом (1:1) і дають по півсклянки в ямку. При зрихлюванні міжрядь його можна також використати і для підживлення картоплі, овочевих культур, суниць після обрізки вусів. Як у сухому вигляді, так і розчиненим у воді. На відро води беруть від 50 до 150 грамів попелу. При поливі розчин постійно перемішують, щоб рівномірно розділити під кожну рослину його нерозчинний залишок, який містить фосфор. При першій підкормці у відрі розчиняють 50-100 грамів попелу, при наступних - 150. Під капусту, огірки, помідори витрачають півлітра розчину на рослину. Добре перед цим зробити навколо рослини рівчачки і після поливу засипати їх невеликим шаром грунту.

При одночасному застосуванні попелу й аміачних добрив (аміачної селітри, сульфату амонію, а також гноївки, пташиного посліду), ні в сухому, ні в рідкому вигляді змішувати їх не можна, щоб не вивітрювався азот.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>