На Волині прогнозуватимуть повені до їх виникнення

За останні років десять північ Волині часто потерпає від паводків. А нинішній рік взагалі запам’ятається волинським поліщукам надовго – вода залила чималі території у чотирьох районах області. Досі наші наукові та профільні установи не мають сучасних дієвих інструментів для вчасного регулювання ситуації, тож повені ліквідовують лише тоді, коли вони вже у розпалі.
Для виправлення ситуації у басейні річки Прип’ять у 2009 році стартував проект “Моніторинг та прогнозування паводків у басейні річки Прип’ять”, який фінансується у рамках програми НАТО “Наука заради миру і безпеки”. У ньому беруть участь три країни – Україна, Словаччина та Білорусь.
Минулого тижня проект від суто наукових робіт перейшов до його реалізації на практиці. На вулиці Ковельській на мосту через річку Стир в обласному центрі встановили автоматизовану гідрометеостанцію, яка вимірює гідрометеорологічні характеристики – рівні води, температуру, вологість, опади – і в он-лайн режимі кожних 5 хвилин передає дані у Волинський обласний гідрометеоцентр. Така інформація дуже важлива для оперативного моделювання хвиль паводків.
Встановлення станції обійшлося у 33 тисячі євро. Українська сторона використала не всі кошти, передбачені проектом. Тому цього року на Волині змонтують ще одну-дві подібні станції. Таке ж устаткування розмістять у басейні річки Прип’ять на території Білорусі. Це дозволить значно покращити моніторинг паводкових загроз на Поліссі. До цього часу гідрометеорологічні спостереження у цій зоні в обох країнах здійснюються дідівськими методами. Щодня рівні води на річках вимірюються вручну.
До речі, автоматизована система моніторингу паводкових вод – не новинка для України. На Закарпатті, мешканці якого теж часто потерпають від повеней, встановлено 42 автоматизованих станції. Це дозволило значно покращити ситуацію. Такого ж ефекту очікують і у басейні річки Прип’ять. Словацький уряд готовий допомогти фінансово у створенні тут сучасної системи гідрометеорологічного моніторингу.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>