Спогади польського слідопита

У Любомлі побував 81-річний ветеран Другої світової війни, польський слідопит Влодзімєж Коперкевич. Мешкає він у місті Опочне – Лодзинське воєводство. Народився пан Влодзімєж у Камені-Каширському Волинської області в сім’ї залізничника. Узимку 1940-го родина переїхала до Польщі. З ранніх літ його зацікавила пошукова робота.
– Починав у 1947 році. Спершу зацікавився іменами солдатів, які поховані в нашому місті. Вони загинули при визволенні Польщі в 1944-1945 роках, – згадував гість.
З тих пір “розкрив” імена 1200 радянських воїнів, про їх місця спочинку повідомив родинам. Знайшлися родичі померлих, які писали йому з Кавказу, Росії, Казахстану. Та найбільше – з України. Це він знайшов місце поховання колишнього мешканця Любомля, 35-річного Володимира Патієвича, який загинув у перший день Вісло-Одерської операції у 1945-му. Син Патієвича Петро, внуки дізналися, де спочила дорога їм людина.
Нещодавно Президент України Віктор Янукович нагородив громадського діяча Республіки Польща Влодзімєжа Коперкевича орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.
Олександр ХОМЕНЧУК, Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>